Det var i början av april i år som polisen grep en 17-årig pojke på Göteborgs centralstation med en två kilos sprängladdning i en brun Ica-kasse.
Timmarna innan hade han åkt både buss och tåg mellan olika orter med flera stopp längs vägen. I Borås hade han hämtat dynamiten, i Alingsås byggt ihop den och därefter gripits med den skarpa 2 kilo tunga sprängladdningen i Göteborg.
Enligt honom själv skulle ha få 2 000 kronor för att transportera sprängladdningen.
Flera omständigheter pekar på att bomben var avsedd för en adress i Lindome där en skjutning i stället ägde rum, bara tre dagar efter att bomben beslagtogs, enligt polisens utredning.
Flera dömda för brottet
Med hjälp av bland annat övervakningskameror, bilder och data samlat från pojkens samt andra inblandades mobiler, har polisen kunnat kartlägga hur pojken har rört sig.
Pojken som var 17 år när brottet begicks, dömdes i juli för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst.
Även två andra jämnåriga pojkar dömdes, för medhjälp till förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
Mycket allvarlig sprängladdning
I förundersökningen framgår att dynamiten ansågs som mycket allvarlig och hade kunnat leda till allvarliga eller livshotande skador om den hade detonerat. Men exakt hur illa det hade kunnat gå beror på en rad olika faktorer.
Sprängladdningen hade en kort stubin med en brinntid på åtta sekunder och när pojken greps vid 18-tiden var det mycket människor i rörelse på Centralstationen
Antalet sprängningar minskat markant
Enligt SVT:s kartläggning över sprängningar i Sverige har det hittills i år inträffat 48 sprängningar i landet. Siffrorna innefattar större sprängningar men också till exempel en banger som detonerat.
Detta är en betydande minskning på femtio procent, jämfört med samma period förra året. Totalt sett inträffade 95 detonationer mellan januari till juni 2023. Under hela året 2023 förekom 142 sprängningar i hela landet.
SVT har begärt ut siffrorna från polisen över antalet sprängningar i Sverige varje månad. I statistiken ingår bekräftad allmänfarlig ödeläggelse.