• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Hultsfreds tätort i Hultsfreds kommun, Kalmar län. Det brinner i en verkstadslokal med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

Sprängladdning. Den 17-årige pojken på pendeltåg med papperspåse som innehåller sprängladdningen. En bil i ett garage, pojken och en annan person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ pojkens resa – timme för timme – i videon. Foto: Polisens förundersökning

Följ pojkens resa med tvåkilosbomb på tåg och bussar i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora sprängningar har skakat om Sverige. Explosiva varor transporteras ofta i kollektivtrafiken bland medresenärer, så som i fallet med den nyligen dömde 17-åringen. SVT har kartlagt hans resa i Västsverige – timme för timme.

Det var i början av april i år som polisen grep en 17-årig pojke på Göteborgs centralstation med en två kilos sprängladdning i en brun Ica-kasse.

Timmarna innan hade han åkt både buss och tåg mellan olika orter med flera stopp längs vägen. I Borås hade han hämtat dynamiten, i Alingsås byggt ihop den och därefter gripits med den skarpa 2 kilo tunga sprängladdningen i Göteborg.

Enligt honom själv skulle ha få 2 000 kronor för att transportera sprängladdningen.

Flera omständigheter pekar på att bomben var avsedd för en adress i Lindome där en skjutning i stället ägde rum, bara tre dagar efter att bomben beslagtogs, enligt polisens utredning.

Flera dömda för brottet

Med hjälp av bland annat övervakningskameror, bilder och data samlat från pojkens samt andra inblandades mobiler, har polisen kunnat kartlägga hur pojken har rört sig.

Pojken som var 17 år när brottet begicks, dömdes i juli för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst.

Även två andra jämnåriga pojkar dömdes, för medhjälp till förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Mycket allvarlig sprängladdning

I förundersökningen framgår att dynamiten ansågs som mycket allvarlig och hade kunnat leda till allvarliga eller livshotande skador om den hade detonerat. Men exakt hur illa det hade kunnat gå beror på en rad olika faktorer.

Sprängladdningen hade en kort stubin med en brinntid på åtta sekunder och när pojken greps vid 18-tiden var det mycket människor i rörelse på Centralstationen

Antalet sprängningar minskat markant

Enligt SVT:s kartläggning över sprängningar i Sverige har det hittills i år inträffat 48 sprängningar i landet. Siffrorna innefattar större sprängningar men också till exempel en banger som detonerat.

Detta är en betydande minskning på femtio procent, jämfört med samma period förra året. Totalt sett inträffade 95 detonationer mellan januari till juni 2023. Under hela året 2023 förekom 142 sprängningar i hela landet.

SVT har begärt ut siffrorna från polisen över antalet sprängningar i Sverige varje månad. I statistiken ingår bekräftad allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.