Folkteatern i Göteborg satsar på virtual reality – teaterpubliken deltar från hemmet

Publicerad

Pandemin tvingade hela kulturvärlden att tänka om. Nu satsar Folkteatern i Göteborg på VR-teater för att nå ut till en bredare publik.

I Dödsdansen får man själv kliva in i pjäsen – från sitt eget hem.

Dödsdansen handlar ursprungligen om ett par som befinner sig ensamma på en ö i Stockholms skärgård. I den nya uppsättningen under 2022 handlar den om ett par i karantän och utspelar sig i Göteborg.

I spåren av pandemin föddes idén om att hitta nya former för att nå ut till en ny publik. Nu ska Dödsdansen bli tillgänglig för fler genom Virtual Reality.

– Det är fantastiskt hur du kan förflytta dig till ett annat rum och delta i något helt annat. Det känns som att du verkligen är där, säger Lotta Lekvall, vd för Folkteatern, som själv testat den nya VR-upplevelsen.

Föreställningen levereras hem

I praktiken innebär det att du köper biljetter till föreställningen, som du senare tar del av hemifrån genom ett par VR-glasögon. Ett par foajévärdar levererar glasögonen, introducerar uppsättningen och plockar senare upp glasögonen. I en tid när kulturlivets portar återigen öppnats för allmänheten tror ändå Lotta Lekvall att det här är en satsning som kommer fungera.

– Det här är ju ett sätt att jobba med att nå ut på nya sätt och nå en annan publik. Det kommer aldrig ersätta teaterhuset, men bli som ett komplement.

Förutom att nå de som har svårt att ta sig till en teater så är tanken att man ska nå ut utanför Göteborgs gränser. Förutom Göteborg med omnejd finns upplevelsen tillgänglig i kommunerna Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål och Mellerud.

Än så länge är projektet i en utvecklingsfas. Huruvida det är ekonomiskt gångbart återstår att se.

– Det får vi utvärdera. Det vi gör nu är att vi provar den nya formen och den nya tekniken, säger Lotta Lekvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.