Ung man som böjer sig ner vid en konst utställning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Alireza 'Haydar' Masomi var det känslomässigt att spela i en roll som han själv har erfarenhet av. Starta videon för att höra hans tankar om hur teatern hjälpte honom att bearbeta sin resa. Foto: Dalmar Namazi

Föreställning på teater i Angered visar öden för ensamkommande afghaner

Uppdaterad
Publicerad

I början av året visades ”Kabul Sthlm Paris” på Angereds teater. En förställning om ensamkommande afghaner – och var de hamnar när de får avslag på sina asylsökningar i Sverige.

– Det här är en viktig del av samhället som har blivit bortglömd, säger den tidigare flyktingen och skådespelaren i föreställningen, Farid Tajik.

Efter avslag från Migrationsverket har många svenskafghaner tvingats resa vidare och bygga upp sina liv i andra länder. En stad som har visat sig vara särskilt attraktiv är Paris.

Det saknas officiella siffror. Men frivilligorganisationen som stöttar svenskafghaner med språkstöd och integrationsvägledning i den franska huvudstaden uppskattar att det finns över 5 000 afghaner som tidigare har sökt asyl i Sverige där.

– På senare år har vi sett att många afghaner som har fått utvisningsbeslut från Sverige som kommer till oss. Varje vecka är det sju till åtta personer som vänder sig till oss för hjälp, säger Sara Bachet, volontär på LAMSF och bosatt i Paris.

Volontären: ”Mer anonyma i Paris”

Sara Bachet, som regelbundet möter ensamkommande afghaner i Paris, noterar att det även kan finnas andra sociokulturella fördelar för den afghanska gruppen i Paris.

– Paris är en stor stad. Det finns ingen rasism här jämfört med till exempel en liten ort i Sverige. Ingen tänker att dom är flyktingar, de är mer anonyma och väcker inte uppmärksamhet, säger Sara Bachet.

Föreställningen ”Kabul Sthlm Paris”

Föreställningen ”Kabul Sthlm Paris” som visats i Angered har sina rötter i studieresor till Paris, där regissörerna för teatern samarbetade med ensamkommande afghaner och samlade in deras berättelser om utmaningarna de möter.

FAKTA: Detta är föreningen LAMSF

  • Frivilligorganisation som erbjuder hjälp och stöd till svensktalande flyktingar som kommer till Frankrike från Sverige.
  • Föreningen heter Les amis des migrantes suédophones en France, förkortat LAMSF, och betyder de svensktalande migranternas vänner i Frankrike.
  • Föreningen samarbetar med Svenska kyrkan i Paris (Sofiaförsamlingen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.