Flera strategier för att motverka gängvåld har prövats de senaste åren. Bland annat har Malmö tagit inspiration från Boston i projektet ”Sluta skjut”, som har haft positiva effekter, och Säffle har påbörjat projektet ”Backa barnet” som hämtar lärdomar från den skotska modellen.
Och under 2025 ska ett forskarteam från Göteborgs universitet åka till Köpenhamn, Århus, Manchester och Glasgow. Där ska de studera olika metoder som ett land eller en stad kan använda för att förebygga att unga dras in i gängkriminalitet, samt hur de arbetar för att stävja konflikter.
Strukturerna behöver jämföras
Däremot menar Kristina Alstam att det inte går att kopiera den framgångsrika Glasgowmodellen till Göteborg rakt av.
– Det krävs anpassningar för göteborgska förhållanden, vi behöver se över hur gängstrukturerna ser ut här, hur våldet skiljer sig åt, och vilka anledningar som gör att unga ger sig in i den kriminella miljön, säger hon.
”Forskningens uppgift att bromsa”
Det gängrelaterade våldet skakar det svenska samhället, och det senaste året har allt fler barn och unga ertappats med att utföra våldsdåd som tros vara beställningsjobb. Flera åtgärder har vidtagits. Polisen har bland annat fått tillåtelse att upprätta visitationszoner och i Göteborg har även vistelseförbud utfärdats mot specifika personer.
– Det är enkelt att tro att vi måste gasa nu när vi har den här utvecklingen, men det är också forskningens uppgift att ta ett steg tillbaka och se så att vi är på väg åt rätt håll. Ibland är forskningens uppgift att bromsa, säger Kristina Alstam.