Michael Axenhus är läkare och doktorand på Karolinska institutet. Han har studerat hur det ser ut med demensdiagnoser i landet. Enligt de siffror han kan se täcker inte primärvården i Västra Götaland upp gapet för diagnoserna inom specialistvården. Regionen hamnar fortfarande under rikssnittet.
– Det är en allvarlig brist om de siffrorna stämmer. Det tyder på att det finns en ojämlikhet i demensvården i Västra Götaland jämfört med till exempel Stockholm.
Vad tänker du om det?
– Jag tror att det beror på en underprioritering.
Kritisk mot kvalitén
I Västra Götaland ska demensutredning främst skötas inom primärvården, alltså på en vårdcentral. Där görs en basal demensutredning. Tanken är att primärvården i de flesta fall ska kunna ställa diagnos och sätta in lämplig behandling.
Om det utöver den basala utredningen även behöver göras en utvidgad demensutredning görs det på en specialistmottagning.
Kan det inte vara bra att göra utredningar i primärvården där man sedan ska ha hand om patienterna?
– Det kan det mycket väl vara. Men när vi tittar på kvalitetsindikatorerna, att man får rätt utredning, rätt behandling, att man inte behöver vänta för länge. Då pekar siffrorna i Västra Götaland på att primärvården är överbelastad. Kvaliteten är inte så bra som vi vill att den ska vara.
”Känns underdimensionerat”
Det finns två så kallade minnesmottagningar i Västra Götaland. Jämtland är det enda län i Sverige som helt saknar en sådan mottagning. I Stockholm finns det elva minnesmottagningar.
Sett till folkmängd är Västra Götaland det län det går flest invånare per minnesmottagning, enligt uppgifter som SVT:s Uppdrag Granskning tagit fram – nära 900 000 invånare per minnesmottagning.
– Två minnesmottagningar i en region som Västra Götaland känns underdimensionerat, säger Michael Axenhus.
Minnesmottagning
En minnesmottagning är en specialistmottagning som utreder försämring av minnet och andra tankeförmågor där det finns det misstanke om att symptomen orsakats av demenssjukdom.
I Västra Götalandsregionen finns två minnesmottagningar, en på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal och en på NÄL i Uddevalla.
Källa: VGR