Redan i juni besökte Västnytt förskolan Torpagatan 20 i stadsdelen Örgryte-Härlanda efter att personalen larmat om en allt mer ansträngd arbetsmiljö. Vid ett tillfälle hade en förskollärare haft hand om 18 barn – ensam. Personalen oroade sig redan då för hösten då barngrupperna i stadsdelen rapporterades bli ännu större. I dag tillhör 22 barn den aktuella avdelningen.
De tre i den ordinarie personalstyrkan har länge kämpat för att få schemat att gå ihop, men till slut blev det för mycket. Nu är de sjukskrivna med stressymtom, två på heltid och en på halvtid. Det bekräftar en av dem för SVT Västnytt. Flera föräldrar till barn på förskolan kallar nu situationen för akut, att det handlar mer om barnpassning än möjlighet att bedriva pedagogik.
”Ohållbar situation”
– Som det är nu är det en katastrof. Det har blivit en helt ohållbar situation och det har varit dåligt i flera år, säger föräldern Sara Bergqvist.
– Jag tycker synd om personalen som måste jobba med det här varje dag och det känns som ett svek mot barnen att lämna dem här, säger en uppgiven Julia Johansson, förälder.
Sedan i somras har stadsdelsförvaltningen anställt en extra personal på halvtid och de är nu på gång med att anställa en månadsanställd vikarie för att få bättre kontinuitet. Ändå hände det som inte fick hända igen. Så sent som i fredags, vid frukosten, var en vikarie ensam med tolv barn.
– Jag kände att jag var tvungen att stanna kvar, så jag stannade en timme och hjälpte till vid frukosten. Hon hade inte möjlighet att fixa det själv, säger Sara Bergqvist.
Föräldrar försöker få stöd
Föräldrarna säger att de länge försökt få tjänstemän och ansvariga politiker att agera, men att de inte tagit situationen på tillräckligt stort allvar. En av politikerna de kontaktat är Daniel Bernmar (V). Han är ordförande för den aktuella stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda och från och med årsskiftet nytt kommunalråd i Göteborg.
– Vi får se över arbetsmiljösituationen på den här förskolan och se till att man följer de regler och riktlinjer som vi har. Det är naturligtvis så att ibland sker det misstag och saker som inte fungerar och då får vi titta på det och göra det rätt igen, säger Daniel Bernmar till SVT Västnytt.
Men det här har ni ju känt till i flera år, ändå blir det inte bättre?
– Det har ju fungerat i perioder. Det har ju inte varit fel under fyra år, utan det har uppenbarligen inte fungerat under de senaste månaderna och då får vi se över våra regler och rutiner, säger han.
Konsekvenser på lång sikt
Snart ska Göteborgs politiker fatta beslut om budgeten för 2015. Föräldrarna hoppas nu att resurserna fördelas på ett sätt som förbättrar deras barns situation.
– Ni måste ta det här på allvar och det gäller både förskolan och skolan, uppmanar Sara Bergqvist politikerna.
– Det här kommer annars få konsekvenser på lång sikt som kommer att bli mycket dyrare, både för kommunen och för staten, säger hon.