Johan och Madeleine Vendel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan och Madeleine Vendel köpte sin tomt i Hälleskis och har för avsikt att bygga en enplansvilla där inom två år. Foto: SVT

Först med att köpa sin tomt för under tusenlappen i Hällekis

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan upptäckte världen att Götene kommun sålde tomter för en krona kvadratmetern. Snabbast att köpa tomt var paret Vendel.

– Vi betalade 992 kronor för 992 kvadrat, säger Madeleine Vendel.

Det blev verkligen en viral jackpot för kommunen som sålde ett flertal tomter nästan gratis. Mängder av media och presumtiva köpare hörde av sig och kommunen tvingades göra uppehåll i försäljningen.

Men ett par i Hällekis var snabba innan uppmärksamheten tog fart och de blev dom första tomtköparna, vilket även Göteborgs-Posten rapporterat om.

– Huset vi bor i nu är ett jättefint hus. Men det är tvåvåningshus och tanken är att vi i framtiden ska ha ett enplanshus, säger Johan Vendel.

Den nya tomten ligger bara 300 meter från deras nuvarande hus så flyttlasset kommer inte behöva transporteras långt.

24 tomter kvar

Totalt är 29 tomter till salu i kampanjen. Och fem stycken är redan sålda, varav de tre första såldes de första veckorna. och tomten som paret Vendel köpte, såldes innan det blev en internationell nyhet.

– Det är lite spännande att se vad som händer, säger Madeleine Vendel, inte bara för oss utan även för Götene kommun och jag tror att det betyder väldigt mycket för kommunen.

Det är inte första gången tomter säljs billigt av kommuner i Sverige, men det är första gången det har blivit en riktigt story i många av världens länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.