Under en tioårsperiod har antalet barn i åldrarna 5-9 år som behandlas med antidepressiva läkemedel fyrdubblats, det visar siffror från Socialstyrelsen som Svenska Dagbladet tagit del av.
Och det är just denna utveckling, gällande förskrivningen av så kallade ”lyckopiller”, som Lasse Mattila är mycket kritisk till.
Med musikvideon ”Du och jag”, som bland annat spelats in tillsammans med elever i Uddevalla, hoppas han göra avtryck i debatten.
– Jag hoppas den kan bidra till en ökad medvetenhet, dels om vilka skador läkemedlen kan få på våra barn och unga, men också om hur vi ska bemöta de som lever i utsatta situationer på olika sätt, säger han till SVT Nyheter Väst.
”Allvarliga konsekvenser”
Lasse Mattila – hos fotbollsintresserade känd som före detta finsk landslagsspelare och allsvensk profil i Ljungskile SK – är socionom och har över tjugo års erfarenhet av arbete med utsatta barn och ungdomar, bland annat från sin tid som socialsekreterare och skolkurator.
Han tycker att förskrivningen av antidepressiva (SSRI) till barn och unga är en alldeles för enkel utväg i samband med psykisk ohälsa.
– I allra högsta grad. Medicineringen kan skapa väldigt allvarliga konsekvenser. Det finns studier som visar effekter av ökad självmordsrisk, ångest, depression och panikattacker, säger han.
– Vi behöver inse att vi inte kan behandla känslomässiga och psykiska symptom med kemiska preparat om vi vill uppnå en hållbar positiv förändring.
Vill se fokus på relationer
I stället vill han att vuxenvärlden och samhället samverkar för att bygga tillitsfulla och bärande relationer med de unga som av olika anledningar mår dåligt.
– Efter att ha jobbat i 20 år med den nämnda målgruppen så ser jag ett behov av att vuxna behöver vara mer närvarande och jobba för kontinuitet i relationerna. Det gäller dels föräldrarna, dels övriga aktörer runt barnen som skola och socialtjänst. Deras uppdrag är väldigt viktigt. Tyvärr upplever jag att de offentliga aktörerna ofta är otillgängliga, säger Lasse Mattila.
Till vilka riktar sig videon?
– Det är just till den samlade vuxenvärlden men också mot det professionella nätverket som finns runt barn- och ungdomar. Alla föräldrar vill ju sina barn väl men det krävs mer kunskap om hur vi ska göra det på det bästa och mest hållbara sättet.