Margareta Oudhuis åker till FN som huvudtalare i mars. Foto: Pressbild Borås Högskola

Boråsprofessor blir huvudtalare i FN

Uppdaterad
Publicerad

I mars åker professorn Margareta Oudhuis från Borås till New York för att vara en av två huvudtalare om hur FN kan förbättra sin organisation.

Den 12 mars står Margareta Oudhuis, senior professor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås, och forskarkollegan Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde som huvudtalare på FN:s konferens i New York.

– Jag fick ett mejl med en inbjudan i början av januari. Jag antar att vår bok måste fastnat i deras sökmotor, berättar Margareta Oudhuis.

Vad tänkte du när du såg att de ville att du skulle tala för FN?

-Jag blev väldigt förvånad och funderade först på om det var ”fake news” från USA, jag hade aldrig kunnat tänka mig det här. Så det var en stor positiv överraskning.

Tillit, effektivitet och förändringsförmåga

För snart fyra år sedan kom Margareta Oudhuis och Stefan Tengblads första bok om organisatorisk resilience ut. Sent i höstas kom en ny version ut, väl omarbetad, med utvecklade teoretiska avsnitt och fallstudier, översatt till engelska. Det är den boken, The Resilience Framework, som med sina nya perspektiv på hur man bygger en långsiktig livskraftig organisation och som FN fattat tycke för.

– Vi har tittat på olika företag och organisationer, bland annat finns det kapitel om BP, Volvo och ett modeföretag här i Borås. Vi studerar med hjälp av våra teoretiska modeller vad såväl framgång beror på så som när något går fel. Oavsett om det är ett företag, en offentligt organisation eller en idrottsklubb så behöver de hitta rätt balans mellan tillit, effektivitet och förändringsförmåga, säger Oudhuis.

Inleder konferensen

Oudhuis och Tengblads studier är nu tänkta att bistå FN:s olika enheter för att förbättra deras förmåga att att hantera kriser av olika slag.

– De behöver snabbt hantera situationer som uppkommer och har också själva haft en del problematiska händelser de behövt ta itu med, som till exempel våldtäkterna för ett par år sedan. Vi kommer att inleda konferensen och beskriva vår syn på vad som skapar resiliens. På eftermiddagen kommer vi utifrån vår forskning att diskutera med de närvarande FN-ledamöter hur de kan arbeta för att stärka organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.