Porten som skadades i explosionen. Foto: Alva Olsson/SVT

Fyra åtalas efter bombdåd i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I början av året skakades Majorna av en explosion. Nu åtalas fyra personer för flera grova brott, som kopplas till organiserad brottslighet.

Det var i januari som polisen larmades om en explosion i Majorna. Den man som misstänks för brottet krockade på flykt med en spårvagn – men lämnade till fots.

Totalt åtalas fyra personer som enligt polisen kopplas till organiserad brottslighet. De åtalade förnekar stora delar av misstankarna som riktas mot dem.

– Den här förundersökningen som nu går till åtal är en del av arbetet som pågått under våren och försommaren för att stänga ned den våldsvåg som varit i Göteborg med sprängningar och skjutningar, säger Dan Windt, biträdande enhetschef på polisens utredningsenhet i Väst.

Kopplas till organiserad brottslighet

Händelsen har kopplingar till organiserad brottslighet och är en del i en serie våldsdåd i Göteborg, menar Dan Windt.

– Det kom en dom för några veckor sedan då en ung man dömdes efter att han greps på centralstationen med sprängämnen. Det är ett ärende som är kopplat till denna våldsvåg bland annat.

Ingen person skadades i sprängningen men Windt trycker på risken för skada på personer i samband med sprängningar.

– Huvuddelen av sprängningarna sker på nattetid, ofta i anslutning till flerfamiljshus eller villa. Vi har fall där människor har avlidit, som tur är har det inte inträffat i Göteborg, men risken för tredje person är oerhörd.

En skadad port i Majorna i Göteborg efter en explosion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Alva Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.