Bild på ett trähus och en kvinna som värmer upp en ugn. Kvinnan heter  Gabriella Andelius och bor i huset ute i skogen i Ulricehamn efter att hon lämnat lägenheten och lever nu utan el och rinnande vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livet i lägenhet passade inte Gabriella Andelius och hon bestämde sig för att flytta rakt ut i skogen. Följ med hem till henne i klippet. Foto: SVT

Gabriella i Ulricehamn lever utan el och rinnande vatten

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna är höga och användningen ska minska. För Gabriella Andelius är det ingen utmaning – hon lever utan el och rinnande vatten sedan mer än 15 år.

– Det här är drömlivet för mig och jag njuter, säger hon.  

”Maten förvarar jag i en grop i golvet” – starta klippet och följ med in hos Gabriella

Livet i lägenhet passade inte Gabriella Andelius, utan hon bestämde sig för att flytta rakt ut i skogen och gå sin egen väg. Till det hon hoppades skulle blir ett friare liv.

– Min vision var att bygga ett eget hus och jag fick låna en bit mark av en släkting och det var så allt började.

På plats högg hon ner träden och timrade sitt egna hus på 45 kvadratmeter. Något som Göteborgs-Posten var först med att berätta om.

Nu lever hon utanför Ulricehamn i takt med årstiderna och tillsammans med djuren på gården.

Ville leva utan räkningar

Vatten tar hon från brunnen och pumpar upp för hand, och när mörkret sänker sig tänder hon ett ljus. Brasan värmer upp huset och Gabriellas hundar är som ett element i sängen om natten. På marken runt omkring odlar hon det mesta av sin mat och säljer även en del av grönsakerna.

– Min ambition var att leva utan utgifter, räkningar och banklån och jag märker inte av inflation, elpriser eller höga räntor, säger hon.

Gabriellas omkostnader är låga och hennes önskan är uppnådd.

– Jag lever på 1500 kronor i månaden och det räcker gott. För att få värme och mat lägger jag mer tid och arbete än pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.