Bonden Jan Olof: ”De tuffa killarna blir något annat när de får vara med djuren”

Uppdaterad
Publicerad

Djur, natur och ett avbrott från skolmiljön. Det verkar vara ett vinnande koncept för att få lågpresterande elever från Guldhedsskolan i Göteborg att klara av studierna bättre. Ett samarbete mellan en pensionerad rektor och en fritidsledare har fått flera ungdomar att må bättre.

– De här hårda, tuffa killarna blir något helt annat när de väl kommer hit och får vara med djuren, säger Jan Olof Olsson som driver gården dit eleverna kommer.

I flera år har fritidsledaren Fahrudin Culum anordnat utflykter till Vättlefjäll för skolungdomar i Göteborg. Det hela började när han mötte ungdomar som av olika skäl hade en tråkig attityd och inte kunde fokusera på skolan. Han hade sedan tidigare kontakt med den pensionerade rektorn och specialläraren Jan Olof Olsson som han visste drev en bondgård.

Fahrudin sökte bidrag för att hyra bil och började ta med elever till Jan Olof Olssons gård i Vättlefjäll norr om Göteborg. Snart märkte de att eleverna både blev lugnare och mådde bättre när de fick hålla på med sysslor på gården.

– De här hårda, tuffa killarna blir något helt annat när de väl kommer hit och får vara med djuren, säger Jan Olof Olsson.

En av eleverna som ofta följer med till gården är niondeklassaren Abdullah. Han upplever att motivationen i skolan har ökat sedan han började besöka gården.

– Man får mer energi och vill visa vad man kan, säger han.

Hoppas att politiker agerar

Nu hoppas fritidsledaren Fahrudin Culum att fler ska ta efter hans initiativ.

– Rektorerna godkänner det här utan problem. Politikerna och de som bestämmer måste komma ut i verkligheten och se vad ungdomarna behöver och hur man kan hjälpa dem på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.