Mohammad gick från häng i Nordstan till jobb på bondgård

Uppdaterad
Publicerad

Enligt 16-åriga Mohammad hade han en problematisk hemmamiljö och hade svårt att fokusera på skolan. Han hade en destruktiv umgängeskrets där våld inte var ovanligt. Räddningen för honom blev Jan Olofs bondgård i Vättlefjäll – där han nu arbetar då och då.

– Jag förändrades helt efter det här, säger han.

För fyra år sedan tog en fritidsledare med sig 16-åriga Mohammad till en gård i Vättlefjäll. Det blev startskottet för en stor livsförändring och Mohammad blev enligt honom själv en helt annan person när han fick börja vara mer på gården.

– Efter jag kom hit kunde jag hitta mig själv, säger han.

Hemma hos pensionären Jan Olof Olsson blev Mohammad fäst vid djuren och trivdes bra med att komma utanför staden och få arbeta i naturen.

Klarar av skolan bättre

Nu presterar han bättre i skolan och har lämnat vännerna som fick honom att bete sig illa. I dag kommunicerar han med människor i sin närhet istället för att behandla dem illa.

– Istället för att använda våld som jag gjorde förut så använder jag min mun bara. Jag pratar nu, säger han.

Mohammad tillbringar flera helger i månaden hos Jan Olof, som blivit en av hans bästa vänner. Han är även där vissa skoldagar och har fått sommarjobb på gården. Idag drömmer han om att bli polis och att driva en gård samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.