Delad bild. Till vänster syns ett klassrum med flera elever vid bänkar. Till höger syns  Johannes Hulter (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, när han blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många studenter väljer bort studier i Göteborg eftersom de inte får någon bostad, något som redan har fått ”vida konsekvenser”, enligt Johannes Hulter (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Foto: SVT/TT

Göteborg rödlistas i studentbostadsundersökning – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 30 procent väljer bort studier i Göteborg på grund av bostadsbristen. I en granskning larmar nu studentkårerna om att kötiden för en studentbostad i staden kan sträcka sig upp mot fem år.

Varje år genomför Sveriges Förenade Studentkårer en bostadsgranskning i landets alla studentstäder – och varje år sedan 2009 har Göteborg rödlistats. Av årets rapport framgår det att nästan 30 procent väljer bort att studera i Göteborg till följd av bostadsbristen.

– Det har vida konsekvenser, vi har ett starkt näringsliv och det vill vi fortsätta ha. Därför är det helt nödvändigt att det går att flytta hit och leva här, säger Johannes Hulter (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

I Göteborg finns omkring 60 000 universitetsstudenter varav 38 000 studerar på heltid. Till dessa finns det drygt 11 000 studentbostäder. Detta innebär att kötiden kan sträcka sig upp mot fem år, beroende på läge och bostadstyp. För ett rum i korridor behöver man 1,5 års ködagar – motsvarande en halv kandidatutbildning.

Vill bygga mer

Bostadsbristen är något kommunen arbetar aktivt med, enligt Johannes Hulter (S). Under det senaste halvåret har beslut fattats angående hundratals studentbostäder, men detta är inte den enda läsningen.

– Vi vill bygga studentbostäder, men också bostäder för studenter i allmännyttan. Det är viktigt att det finns någon stans för studenter och unga människor att kunna ta vägen både under och efter studier. Därför har vi stoppat den ombildning som pågått för att se till att behålla de hyresrätter vi har.

Vad är det ni fattas för att kunna lösa bostadsbristen?

– Det vi behöver nu är resurser i form av stöd från regeringen för att klara av denna ekonomiska situation som vi befinner oss i.

Sveriges förenade studenkårers bostadsrapport 2023

Studentbostadsrapporten delar in studentstäder i grön, gul och röd markering beroende på hur deras boendesituation ser ut – i bedömningen tar man hänsyn till kötider samt kostnader.

Borås – gulmarkerade: studenter får boende inom tre månader.

Skövde – rödmarkerade: studenter får boende inom en till två terminer. Även kostnaderna för studentboende är rödmarkerade.

Trollhättan – gulmarkerade: studenter får boende inom en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.