En kvinnlig student sitter med ryggen mot kameran. Hon har uppsatt hår och i förgrunden syns gröna blad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anna”, som egentligen heter något annat, berättar om hur hon måste fortsätta studera för att ha kvar sitt boende i Göteborg. Foto: SVT

”Anna” förlänger sina studier – för att bo kvar i Göteborg: ”Ser ingen annan lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Idag är ”Anna” halvvägs genom sina studier vid Göteborgs universitet. Efter examen drömmer hon om att komma ut i arbetslivet, men istället väntar fler år av studier – eftersom hon inte kan få ett förstahandskontrakt.

”Anna” heter egentligen något annat, men vill vara anonym. Hon har hoppat mellan olika studentboenden: Från korridor, till lägenhet i utkanten av stan och slutligen till den lägenhet i Göteborg som hon bor i idag. Vad hon inte visste innan var att hon senare skulle få svårt att få ett förstahandskontrakt på grund av sina flyttar.

Anna berättar att hon har markerats som en oseriös hyresgäst på olika bostadssajter – och hon kommer att fortsätta ha den stämpeln tills hon har bott på samma adress i minst tre år.

Fortsätter plugga efter examen

Men hon har bara 1,5 år kvar på sin utbildning. Därför har hon redan nu bestämt sig för att fortsätta plugga på halvfart efter sin examen för att fortsätta vara berättigad till studentbostaden.

– Det känns tungt att ta en plats från någon annan, samtidigt ser jag inget annat val om jag inte ska flytta tillbaka till Småland.

Kåren: ”Något vi ofta hör från studenter”

För att vara behörig en studentbostad behöver du läsa minst 15 högskolepoäng per termin. Genom att förlänga sina studier med strökurser bryter man inte mot något avtal – vilket enligt kåren gör det till ett svårlöst problem.

– Det är inte ett problem att studenter självmant läser strökurser, problematiken ligger i att studenter känner sig tvingade till det för att ha någon stans att bo, säger Gabriella Näslund, ordförande i Göteborgs Förenade studentkårer

Magnus Paulsson, vd för SGS Studentbostäder, ser inte något problem med förlänga studier av bostadsskäl.

– Som vi ser det så läser studenter de kurser och program de vill och så länge de uppfyller kraven lägger vi oss inte i vad man läser.

Se intervjun med kåren och SGS Studentbostäder nedan

Delad bild. till vänster syns en tegelbyggnad med en tillhörande blå flagga som har texten ”Göteborgs Universitet”. Till höger syns en kvinna, Gabriella Näslund ordförande för studentkåren i Göteborg, som blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Göteborg riskerar att mista oerhört duktiga nyexaminerade studenter”. Hör Gabriella Näslund ordförande för studentkåren i Göteborg om bostadsbristen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.