”Anna” heter egentligen något annat, men vill vara anonym. Hon har hoppat mellan olika studentboenden: Från korridor, till lägenhet i utkanten av stan och slutligen till den lägenhet i Göteborg som hon bor i idag. Vad hon inte visste innan var att hon senare skulle få svårt att få ett förstahandskontrakt på grund av sina flyttar.
Anna berättar att hon har markerats som en oseriös hyresgäst på olika bostadssajter – och hon kommer att fortsätta ha den stämpeln tills hon har bott på samma adress i minst tre år.
Fortsätter plugga efter examen
Men hon har bara 1,5 år kvar på sin utbildning. Därför har hon redan nu bestämt sig för att fortsätta plugga på halvfart efter sin examen för att fortsätta vara berättigad till studentbostaden.
– Det känns tungt att ta en plats från någon annan, samtidigt ser jag inget annat val om jag inte ska flytta tillbaka till Småland.
Kåren: ”Något vi ofta hör från studenter”
För att vara behörig en studentbostad behöver du läsa minst 15 högskolepoäng per termin. Genom att förlänga sina studier med strökurser bryter man inte mot något avtal – vilket enligt kåren gör det till ett svårlöst problem.
– Det är inte ett problem att studenter självmant läser strökurser, problematiken ligger i att studenter känner sig tvingade till det för att ha någon stans att bo, säger Gabriella Näslund, ordförande i Göteborgs Förenade studentkårer
Magnus Paulsson, vd för SGS Studentbostäder, ser inte något problem med förlänga studier av bostadsskäl.
– Som vi ser det så läser studenter de kurser och program de vill och så länge de uppfyller kraven lägger vi oss inte i vad man läser.
Se intervjun med kåren och SGS Studentbostäder nedan