Göteborgs stad arrangerade nyligen Elavfallets dag för att uppmuntra till minskat elskrot. Samtidigt var den föreningen Returkultur på plats för att visa hur man enkelt kan reparera felande prylar.
Elavfall är det snabbast ökande avfallet i Sverige i form av artiklar och är även det avfall som påverkar klimatet och miljön mest negativt.
– Utifrån EU:s avfallsdirektiv är det bästa att avfallet aldrig uppstår. Och ett sätt att göra det är att reparera trasiga saker istället för att köpa nya och slänga det gamla, säger Ulrika Naezer, kommunikatör för kretslopp och vatten på Göteborgs stad.
Alltid bättre att reparera
Göteborgare är redan duktiga på att återvinna sitt elavfall, endast 0,3 procent av de 3 000 ton elskrot som slängdes i fjol hamnade i retursoporna.
Dock menar Ulrika Naezer att återvinningen kräver mycket energi – reparation är alltid att föredra.
– Allra helst ska man fundera på om man behöver köpa nytt. Det sägs att en borr används 20 minuter under sin livstid. Du kanske kan låna en av grannen istället, säger hon.
Minska tekniksvinnet
Returkultur visade under dagen hur man med enkla knep kan åtgärda sin felande teknik. Aktören reparerar och hyr ut utrustning inom kultursektorn, dels för att minska konsumtion av ny teknik och dels för att svinnet ska minska.
– Att producera så mycket grejer och sedan vid minsta lilla fel, slänga det på en hög. Elavfall är en otrolig belastning på världen, säger Oskar Kristensson, projektledare på Returkultur.
Enkelt att laga
Ofta är den felande tekniken inte svår att åtgärda. Det vanligaste enligt Oskar Kristensson är ett kabelbrott.
– Det kan vara att en sladd lossnat i en vanlig kontakt. Om man inte tänker på det så tror man att apparaten inte fungerar längre och så slänger man den. Men om man vet hur man lossar på skruvarna och fixar kabelbrottet så slipper man slänga och köpa ny.