En delad bild med två sektioner: den vänstra sektionen visar en stereoljudanläggning med en grön display som visar texten ”READ ERR”. Den högra sektionen visar en person med gul väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På ett personligt plan handlar det om makt och kontroll över mitt eget liv” – se hur projektledaren på Returkultur vill uppmuntra folk till att skruva mer. Foto: Alfred Larsson

Göteborg stad vill uppmuntra till minskat elskrot

Uppdaterad
Publicerad

Bästa åtgärden för att minska den lavinartade ökningen av elavfall är att laga grunkorna. Om det inte går ska de återvinnas på rätt sätt – helst ska de inte köpas alls. Det menar Oskar Kristensson, projektledare på Returkultur.

– Elavfall är en otrolig belastning på världen, säger han.

Göteborgs stad arrangerade nyligen Elavfallets dag för att uppmuntra till minskat elskrot. Samtidigt var den föreningen Returkultur på plats för att visa hur man enkelt kan reparera felande prylar.

Elavfall är det snabbast ökande avfallet i Sverige i form av artiklar och är även det avfall som påverkar klimatet och miljön mest negativt.

– Utifrån EU:s avfallsdirektiv är det bästa att avfallet aldrig uppstår. Och ett sätt att göra det är att reparera trasiga saker istället för att köpa nya och slänga det gamla, säger Ulrika Naezer, kommunikatör för kretslopp och vatten på Göteborgs stad.

Alltid bättre att reparera

Göteborgare är redan duktiga på att återvinna sitt elavfall, endast 0,3 procent av de 3 000 ton elskrot som slängdes i fjol hamnade i retursoporna.

Dock menar Ulrika Naezer att återvinningen kräver mycket energi – reparation är alltid att föredra.

– Allra helst ska man fundera på om man behöver köpa nytt. Det sägs att en borr används 20 minuter under sin livstid. Du kanske kan låna en av grannen istället, säger hon.

Minska tekniksvinnet

Returkultur visade under dagen hur man med enkla knep kan åtgärda sin felande teknik. Aktören reparerar och hyr ut utrustning inom kultursektorn, dels för att minska konsumtion av ny teknik och dels för att svinnet ska minska.

– Att producera så mycket grejer och sedan vid minsta lilla fel, slänga det på en hög. Elavfall är en otrolig belastning på världen, säger Oskar Kristensson, projektledare på Returkultur.

Enkelt att laga

Ofta är den felande tekniken inte svår att åtgärda. Det vanligaste enligt Oskar Kristensson är ett kabelbrott.

– Det kan vara att en sladd lossnat i en vanlig kontakt. Om man inte tänker på det så tror man att apparaten inte fungerar längre och så slänger man den. Men om man vet hur man lossar på skruvarna och fixar kabelbrottet så slipper man slänga och köpa ny.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.