Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som skolinspektionen stängt efter misstanke om ekonomisk brottslighet. Foto: TT

Göteborg svänger: Betalar ut alla pengar till Römosseskolan

Publicerad

Efter flera turer med den omdiskuterade friskolan i Göteborg beslutade grundskolenämnden slutligen att betala ut alla pengar, och samtidigt dra tillbaka alla domstolsprocesser.

Den muslimska friskolan har under en tid varit i blåsväder och kritiserats av Skolinspektionen för bland annat könsseparerad undervisning och för att det varit oklart vem som faktiskt varit huvudman för skolan. Det saknades även ett bankkonto till vilket pengar skulle utbetalas.

På grund av detta stoppades alla utbetalningar av skolpengar i somras, och pengarna deponerades istället hos länsstyrelsen. En summa på sammanlagt 48 miljoner kronor.

Grundskolenämnden svängde

Men under tisdagskvällen svängde grundskolenämnden i Göteborgs stad och beslutade att betala ut pengarna och återkalla alla domstolsprocesser mot skolan.

Den enda som röstade emot var grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L).

– Jag beklagar att jag inte fick med mig en majoritet i nämnden på att ha lite is i magen innan alla pengar betalas ut. Rädslan att göra fel blev större än viljan att göra rätt, skriver han i ett pressmeddelande.

”Måste följa lagen”

Enligt Bosse Parbring (MP), ledamot och 2:e vice ordförande i grundskolenämnden, har kommunen inte laglig rätt att stoppa utbetalningarna till skolan längre.

– De redovisade vilka som var ansvariga och angav ett bankkonto. Då har det klarats ut och vi måste betala ut pengarna, det är vårt ansvar som kommun, säger han.

Skolinspektionen beslutade att stänga samtliga Römosseskolor den 19 november, men beslutet hävdes av Förvaltningsrätten för elevernas skull. Skolan håller nu öppet tills dess att Förvaltningsrätten granskat Skolinspektionens beslut.

– Vi måste betala ut pengar fram tills dess att Skolinspektionen eventuellt stänger skolan, säger Bosse Parbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.