Det var i december förra året som kommunstyrelsen sammanträdde och de sex partierna Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna lade fram ett yrkande, det vill säga ett förslag.
Partierna yrkade på att kommunstyrelsen skulle besluta att stadsledningskontoret skulle ges i uppdrag att återkomma med förslag till åtgärder för att stärka insatserna mot sexuella trakasserier på arbetsplatserna i kommunen.
Det här förslaget ville även Sverigedemokraterna få stå med på. Något de inte fick.
– De vill inte samarbeta, inte samtala eller överhuvudtaget befatta sig med oss. Det är den strategin de har, säger Björn Tidland till SVT Nyheter Väst.
Vände sig till rätten
Efter det inträffade vände sig Björn Tidland till förvaltningsrätten, som nu gett honom rätt i en dom.
– Det är givetvis en upprättelse för Sverigedemokraterna, säger han.
Men det här håller den snart avgående ordföranden i kommunstyrelsen, Ann-Sofie Hermansson (S), inte med om, och i ett mejlsvar skriver hon så här:
– Det här är en tunn och spretig dom. Min tydliga bild är att rätten har landat fel och vi kommer att överklaga. Det är fullt rimligt att hantera SD-yrkandet som en del av en ordningsfråga. Jag fick ju också stöd i mitt agerande från en mycket bred majoritet. Vad rätten säger är att det ska vara möjligt för ett parti, som får majoriteten av kommunstyrelsen med sig, att fritt gå in och justera i något annat partis yrkande. Det är en konstig slutsats med rätt så allvarliga principiella konsekvenser.
”Rättens tolkning håller inte”
Varför bröt ni mot kommunallagen?
– Det här är inget solklart fall. Jag menar att rättens tolkning av kommunallagen inte håller. Jag, och en bred majoritet av kommunstyrelsen, drog slutsatsen att det inte ska vara möjligt för något parti att göra en ”hostile takeover” (ett fientligt övertagande reds.anm.) av något annat partis yrkande. Det tycker jag ligger helt i linje med kommunallagens intentioner, säger hon.