Reaktionerna på koranbränningarna förra året och utanför Turkiets ambassad tidigare i år har varit starka bland moskéns besökare, enligt Faraj Semmo, vd för Göteborgs moské.
– Det upplevs vara en hataktion, många känner sig hotade, säger han.
I veckan nekade polisen i Stockholm tillstånd för en ytterligare koranbränning utanför turkiska ambassaden. Från Göteborgs moskés sida vill man se ett förbud mot att bränna skrifter som ses som heliga, bland annat eftersom man är rädd att sådana manifestationer ger ringar på vattnet och skapar hat mot muslimer.
”Skriv hellre en debattartikel”
Utomlands har koranbränningen vid turkiska ambassaden mötts av protester och förra året blev protester mot koranbränning delvis våldsamma på vissa håll i Sverige . I Göteborgs moské, som har runt 2 500 besökare varje vecka, manar nu ledningen alla som vill protestera mot koranbränningar att använda fredliga och demokratiska metoder.
– Vi pratar alltid i våra predikningar om att vi är en del av Sverige, vi är svenska muslimer som bor i Sverige och vi tar till de lagliga medel som finns, vi använder vår rösträtt. Skriv hellre en debattartikel eller skriv till politikerna, berättar Faraj Semmo, som säger att budskapet uppskattas av moskéns besökare.
”Det är ingen som gillar att gå ut, och göra en intifada – det finns andra sätt.” Se talet i Göteborgs moské där besökare uppmanas att protestera med pennan, och se Faraj Semmo berätta om varför man vill förbjuda koranbränning.