Helgens koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har fått stora efterdyningar världen runt. Inte minst i Turkiet där flera städer gått ut i omfattande protester mot Sverige och landets regering har meddelat att ett godkännande av Sveriges Nato-ansökan inte längre är aktuellt. Nu har även al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, manat till global bojkott.
– Det är klart att det här inte är bra för Sveriges relation med andra delar av världen och också många viktiga muslimska länder, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).
Thorén: Stora svårigheter för svenska företag
När en liknande bojkott utfärdades 2005 mot Danmark, efter att tidningen Jyllands-Postens publicerade karikatyrer av profeten Muhammed, förlorade bland annat danska mejerikoncerner miljardbelopp i flera år efter händelsen. Nu väcks oro för att svenska företag skulle kunna drabbas på liknande vis. Enligt SVT:s Thomas Thorén innebär uppmaningen stora svårigheter för svenska företag – om den hörsammas.
Vilket inflytande har al-Azharuniversitetet på sunnimuslimer runt om i världen?
– Det är världens ledande lärosäte för islamska studier som väldigt många sunnimuslimska länder lyssnar på. Om det hörsammas av stater kan det få ett väldigt starkt genomslag.
Hör SVT:s Turkietkorrespondent förklara vad som krävs för att uppmaningen ska få genomslag i videon ovan.