Turkiska protester efter koranbränning – svenska flaggan bränns

Uppdaterad
Publicerad

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har mötts av starka reaktioner. I Istanbul brändes under lördagen den svenska flaggan utanför det svenska konsulatet. Under söndagen fortsatte protesterna och turkisk polis bevakar konsulatet.

Hundratals samlades utanför Sveriges konsulat i Istanbul på lördagen för att protestera mot koranbränningen utanför Turkiets ambassad. Tidigare under dagen brände den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

”Det är oacceptabelt”

Det ledde till protester både utanför det svenska konsulatet i Istanbul och utanför ambassaden i huvudstaden Ankara. Den svenska flaggan brändes och en svart krans med budskapet ”stoppa islamofobi” hängdes upp.

– Det är oacceptabelt att svenska myndigheter tillåter en sådan provokation, som kommer att göra många muslimer runt om i världen arga, utanför en ambassad. Det är inte heller en slump att det var just utanför turkiska ambassaden, säger demonstranten Mesut Emre Balci.

Under söndagen fortsatte protesterna. Runt 250 personer samlades utanför det svenska konsulatet, rapporterar nyhetsbyrån AP. På bilder från platsen syns polis bevaka konsulatets entré och kravallstaket har satts upp på trottoaren.

Krav från Turkiet

Fahrettin Altun, politiker och nära medarbetare till Turkiets president Erdogan, skriver på Twitter att Sverige inte kan gömmas sig bakom yttrandefrihet.

”Om svenska myndigheter tar sin nations säkerhet på allvar och vill gå med i Nato behöver man också bry sig om sin potentiella Nato-allierade”.

Även Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu krävde att koranbränningen skulle stoppas.

Flera arabländer, inklusive Saudiarabien, Jordanien och Kuwait, har också fördömt koranbränningen, skriver Al Jazira.

Billström: ”Skrämmande”

Utrikesminister Tobias Billström (M) har på Twitter uttryckt regeringens avståndstagande från Paludans aktion:

”Islamofobiska provokationer är skrämmande. Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det betyder inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stödjer de åsikter som uttrycks”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.