Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg. Foto: SVT

Göteborgs stad kraftsamlar mot hedersförtryck

Publicerad

Inför sommarlovet vill Göteborgs stad mobilisera sig för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Bland annat ska man öka kompetensen kring hedersvåld hos personalen.

Sommarlovet står för dörren, och för en del barn och unga kan det innebära en ökad risk att föras ut ur landet mot sin vilja för att exempelvis giftas bort eller genomgå kvinnlig könsstympning. Det menar Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs stad. Därför kraftsamlar kommunen nu inför den stundande sommaren. Tanken är att medarbetarna ska bli bättre på att känna igen olika tecken på hedersvåld och förtryck.

– Vi vill höja uppmärksamheten hos medarbetarna. I den satsningen ingår också att höja kompetensen, säger Katarina Idegård.

Myndighetssamverkan ska bidra

Göteborgs stad har även inlett en större myndighetssamverkan, tillsammans med socialtjänsten, skolan, polisen, Åklagarmyndigheten och hälso- och sjukvården. Denna samverkan hoppas man också ska bidra till att man kan förbättra arbetet med enskilda ärenden som rör hedersvåld.

Saknas statistik över hedersvåldet

Totalt räknar man med att drygt 5 600 kvinnor och flickor i Göteborg har utsatts för kvinnlig könsstympning. Hur många barn och ungdomar som lever under andra former av hedersrelaterat våld och förtryck finns det ingen statistik på än.

– Det finns ju ett stort mörkertal, och det är givetvis svårt att komma åt. Men vi försöker att jobba på olika sätt för att upptäcka barn och ungdomar som far illa, säger Katarina Idegård.

Hur ska ni märka av någon skillnad från de här åtgärderna redan till sommaren?

– Det är svårt att säga. Men man kan till exempel tänka sig att fler ärenden uppmärksammas. Att man ser tecken hos barnen och vågar ställa frågor och på så sätt upptäcker fler fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.