Advokaterna Samuel Hartman och Björn Hurtig gjorde idag ett utspel i GP med anledning av rättegången mot rapartisten ASAP Rocky. Foto: Hurtig & Partners/TT

Västsvenska advokater: ”Det råder häktningshysteri”

Uppdaterad
Publicerad

Två västsvenska advokater riktar nu skarp kritik mot att åklagare begär folk häktade på vad de anser är för lösa grunder.

Björn Hurtig driver en advokatfirma med huvudkontor i Göteborg. Under tisdagen gjorde han och kollegan Samuel Hartman ett utspel i tidningen Göteborgs-Posten med anledning av rättegången mot rapartisten ASAP Rocky som han följer noga.

– Det råder en häktningshysteri i Sverige och det grundar jag på egen erfarenhet, säger han till SVT Nyheter Väst.

Björn Hurtig berättar i klippet ovan att borgenssystem kan vara ett alternativ för Sverige.

– Vi borde ha något som gör att människor kan leva sitt vanliga liv, säger han och fortsätter.

– I USA och England kan människor vara misstänkta och vara på fri fot, det innebär att de är mycket fräschare i en domstolsförhandling, då är man inte nedbruten som man är i Sverige ganska ofta när man sitter fyra- fem månader häktad, isolerad. 

Starkt ingrepp

Han anser att åklagare alltför ofta hävdar flyktfara eller risk att förstöra utredningen utan att domstolen kritiskt granskar detta.

– Att vara häktad är ett starkt ingrepp i den personliga friheten, man rycks från sin tillvaro och kan förlora jobbet. Lagen borde innehålla andra medel att använda sig av istället för detta, säger han.

Sveriges överåklagare Petra Lundh är på semester, men har tidigare svarat på kritiken kring de långa häktningstiderna med att säga att med nuvarande lagstiftning går de inte att korta. Med längre straff ökar häktningstiderna.

Förslag på hemarrest

I en statlig utredning från 2016 finns förslag om att häktningstiden före åtal ska begränsas. Det förslaget har Åklagarmyndigheten ställt sig bakom. Utredningen innehåller också förslag på utredning till häktning bland annat hemarrest.

Regeringskansliet uppger för SVT Nyheter väst att Justitiedepartementet jobbar på en lagrådsremiss i ärendet. Det finns ingen tidsplan på när den kommer att vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.