Göteborgsoperan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftig inflation och höjda kostnader för löner och fastigheter är orsaken till varslet på Göteborgsoperan. Hör vdn Christina Björklund berätta mer i videon. Foto: SVT

Göteborgsoperan varslar 25 personer

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsoperan måste spara 50 miljoner kronor under åren 2024–2027 och varslar därför upp till 25 personer.

– Vi får inte ihop den ekonomin som vi behöver, därför gör vi det här, säger vd Christina Björklund.

Totalt ska 30 miljoner kronor sparas på personalsidan, vilket motsvarar 40 av de drygt 500 årsverk (det arbete en heltidsanställd person utför under ett år) som utförs på operan i dag.

Personalkostnaderna står för cirka 80 procent av operans kostnader. För att dra ned på dem hoppas operan kunna använda sig av naturliga pensionsavgångar och erbjudande om frivillighetspaket.

Utformning, exakta villkor och vilka som kommer att kunna ansöka är ännu inte klart. Men planen är att de konstnärliga och scentekniska avdelningarna drabbas i något lägre grad procentuellt än de administrativa.

”Måste prioritera hårdare”

Det var i november i fjol som Christina Björklund fick i uppdrag av styrelsen att ta fram en åtgärdsplan som ”möjliggör fortsatt utveckling utifrån rådande ekonomiska förutsättningar”. Bakgrunden var omvärldsläget med kraftig inflation, samt en följd av att Göteborgsoperans anslag inte höjts i samma takt som kostnader för löner och fastighet ökat.

Enligt Christina Björklund är ambitionen att publiken ska märka så lite som möjligt.

– Men naturligtvis innebär det att vi måste prioritera hårdare. Det kan vara så att vi behöver avstå en del produktioner eller pausa vissa saker. Men tanken är att vi inte ska nagga på kvalitén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.