Förra sommaren lät Stenungsund följa upp nio av de grönytor som växte fritt i kommunen. Platserna jämfördes mot tre naturliga ängar i området och man noterade förekomst av blommor och dagfjärilar under sommarmånaderna.
Ytorna som valdes ut bedömdes ha goda förutsättningar att utvecklas på önskat sätt efter att man genomfört studier av solläge och jordarter på platserna.
Sju rödlistade arter
Resultatet visade på en stor biologisk mångfald av blommor och fjärilar. På de 12 olika platserna hittades sammanlagt 119 olika blommande växter och 44 olika fjärilsarter. Sju av fjärilarna var rödlistade som nära hotade.
– När vi jämför våra nio grönytor mot de tre referensytorna kommer vi upp i liknande antal arter av blommor och dagfjärilar på platserna, säger Victoria Lind Magnusson.
Hon anser att resultatet av studien ger stöd för att riktade insatser mot väl valda platser kan visa på positiva effekter snabbt.
Vill ha hjälp av företag
Att kommuner låter grönytor växa fritt för att gynna pollinatörer och biologisk mångfald har blivit allt vanligare. Victoria Lind Magnusson tror att inventeringar som deras är betydelsefulla för att förfina metoder och öka allmänhetens förståelse för nyttan av det vildvuxna jämfört med välskötta gräsmattor.
Ett nästa steg blir att länka samman de blommande ytorna så att pollinatörer kan röra sig genom samhället. Där kan privata företag spela en viktig roll genom att släppa upp gräset på delar av sin mark.
– De kan hjälpa till att fylla i där vi ser att vi har bristområden. Alla bidrag är viktiga.