Victoria Lind Magnusson Stenungsunds kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Victoria Lind Magnusson i Stenungsund visa en av de ängar som var referensyta i studien. På kort tid såg man goda effekter när grönytorna fick växa fritt. Foto: Lisa Johansson/SVT

Grönytor i Stenungsund växte fritt en sommar – fick samma artrikedom som ängar

Publicerad

Oklippta gräsmattor kan få en artrikedom som är jämförbar med en naturlig äng, enligt en studie utförd av Stenungsunds kommun.

– Det var väldigt glädjande att vi också hittade rödlistade arter, säger Victoria Lind Magnusson, utvecklingsledare Stenungsunds kommun.

Förra sommaren lät Stenungsund följa upp nio av de grönytor som växte fritt i kommunen. Platserna jämfördes mot tre naturliga ängar i området och man noterade förekomst av blommor och dagfjärilar under sommarmånaderna.

Ytorna som valdes ut bedömdes ha goda förutsättningar att utvecklas på önskat sätt efter att man genomfört studier av solläge och jordarter på platserna.

Sju rödlistade arter

Resultatet visade på en stor biologisk mångfald av blommor och fjärilar. På de 12 olika platserna hittades sammanlagt 119 olika blommande växter och 44 olika fjärilsarter. Sju av fjärilarna var rödlistade som nära hotade.

– När vi jämför våra nio grönytor mot de tre referensytorna kommer vi upp i liknande antal arter av blommor och dagfjärilar på platserna, säger Victoria Lind Magnusson.

Hon anser att resultatet av studien ger stöd för att riktade insatser mot väl valda platser kan visa på positiva effekter snabbt.

Vill ha hjälp av företag

Att kommuner låter grönytor växa fritt för att gynna pollinatörer och biologisk mångfald har blivit allt vanligare. Victoria Lind Magnusson tror att inventeringar som deras är betydelsefulla för att förfina metoder och öka allmänhetens förståelse för nyttan av det vildvuxna jämfört med välskötta gräsmattor.

Ett nästa steg blir att länka samman de blommande ytorna så att pollinatörer kan röra sig genom samhället. Där kan privata företag spela en viktig roll genom att släppa upp gräset på delar av sin mark.

– De kan hjälpa till att fylla i där vi ser att vi har bristområden. Alla bidrag är viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.