Axel Nordman står i en hamn i centrala Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att köpa båt är en dyr affär och branschen märker ett ökat intresse för att dela med andra istället. Det fick Axel Nordman att börja fundera. Foto: SVT

Sämre ekonomiskt läge – blir bättre marknad för båtpooler

Publicerad

Man får vara beredd att hosta upp en slant och förbinda sig en längre tid. Men att dela saker är en uppåtgående trend menar båtdelningsföretagen.

– När det ekonomiska läget blivit tuffare påverkar det en dyr hobby, säger Axel Nordman som är vd på ett av företagen.

Under pandemin ökade intresset för båtliv. Det gjorde att kombinationen med brist på nya båtar också drog upp priserna på begagnade båtar.

– Många fick upp ögonen för att semestra på hemmaplan och där kom också livet på sjön in, säger Axel Nordman.

Det finns flera aktörer som erbjuder delningstjänster för att få tillgång till olika båtar, både i Göteborg och på Västkusten. Uppläget fungerar på samma sätt med ett medlemskap och har en fast månadskostnad.

”Resursslöseri att båtar inte nyttjas mer”

– Visst kan det upplevas dyrt, men det är trots allt billigare än att äga en egen båt och du slipper köa för en båtplats. Det kan ta ganska lång tid, säger Axel Nordman.

Men han vill helst lyfta fram fler aspekter än bara den ekonomiska delen.

– En fin sommardag kan ofta väldigt många båtar ligga inne i hamn och det är verkligen resursslöseri att båtar inte nyttjas mer. Hade fler båtar delats av många tror jag det hade gynnat alla.

BÅTPOOL – SÅ FUNGERAR DET

  • Medlemmar i båtpooler betalar en anslutningsavgift och en fast månadskostnad för att få tillgång till olika typer av båtar.
  • Priset för medlemskap varierar beroende båttyper, hyrtider och körsträcka.
  • Medlemmarna i båtpoolen har inget ansvar för förvaring, försäkring eller skötsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.