En anonym man i förgrund och reportern i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter George Adam träffar 23-åringen som berättar om hur hans liv påverkas av förbudet att vistas i centrala Göteborg. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Han är portad från centrala Göteborg – med preventivt vistelseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Han är dömd för flera brott och polisen menar att han ingår i en kriminell gruppering i Göteborg. Nu blir 23-åringen den första i Västsverige att få ett preventivt vistelseförbud och får inte längre vistas i centrala delarna av staden.

– Jag förstår dem, men det är inte jag själv som gör allt på stan, säger han.

Sedan den första februari i år är det möjligt för polisen att ansöka om vistelseförbud mot personer, även om de inte är dömda för brott.

Den nya lagen om vistelseförbud gäller personer som polisen misstänker främjar brottslighet.

Polisen: Ingår i kriminell gruppering

23-åringen som är den första i Västra Götalandsregionen som får ett preventivt vistelseförbud har tidigare dömts för brott. Bland annat narkotikabrott, misshandel och olaga hot.

– Han har ändå återkommit till city-miljön där kriminaliteten fortsätter, säger Christian Jensen, operativ samordnare i lokalpolisområde Göteborg City.

23-åring beläggs med vistelseförbud i centrala Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se polisen förklara vistelseförbudet för 23-åringen och se kartan över centrala Göteborg där mannen inte får vistas längre. Foto: SVT

Enligt polisen kopplas mannen till en kriminell gruppering som hänger i centrala delarna av Göteborg och bidrar till att göra platsen otrygg.

– Sedan jag kom ut från fängelset sköter jag mig, men de förstår inte detta, säger 23-åringen.

Men om det är en person som man menar har en negativ påverkan på platsen, kan du förstå att man vill göra så då?

– Jag förstår dem, men det är inte jag själv som gör allt på stan.

Brutit mot förbudet – kan få fängelse

Han berättar att han, trots förbudet, har vistats i det angivna området.

– Jag lyssnade inte så de plockade upp mig därifrån.

Varför gjorde du det, du kan ju riskera fängelse?

– Jag har saker att göra där. Jag vill handla, byta buss eller tåg.

23-åringen har överklagat beslutet för att få fallet prövat i domstol.

Det här är lagen om preventiva vistelseförbud:

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.
  • Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.