Det finns inget svenskt mobilnät som täcker området där Erik Börjesson bor. Utanför fönstret syns den sydnorska ön Hvaler och på mobilskärmen syns ett N som markerar att mobilnätet här är norskt.
Hans enda möjlighet att nå svenska nödnumret 112 har varit genom hans IP-telefon. Men under första kvartalet av 2024 byter Telia ut den tjänsten mot en mobil lösning. Eftersom mobilnätet där Erik Börjesson bor är norskt blir det norsk polis som svarar när han ringer 112.
– Det känns inte bra, många gånger kan det handla om sekunder när man ringer ett sådant samtal.
Telia: Pausar omställningen
Telia håller just nu på att fasa ut IP-telefonin över hela Sverige. Orsaken är bland annat att tekniken är föråldrad och inte lika efterfrågad längre.
Irene Krohn, presschef på Telia, säger att de visste om att mobila samtal till 112 kan hamna i Norge men att de inte kände till att kunder i deras nät var berörda.
– Men naturligtvis tar vi den här oron på allvar. Därför kommer vi att pausa det här arbetet tillfälligt här för att se hur vi bättre kan hjälpa kunderna, säger hon.
SOS kan vidarekoppla
Det finns rutiner både hos svenska SOS och norska polisen kring att vidarekoppla samtal som kommit till ”fel” land. Man har också avtal kring att skicka resurser över gränserna om det skulle krävas.
Under 2022 gjorde SOS Alarm 377 vidarekopplingar av samtal från Norge som hamnat i Sverige.
”Dålig stil”
Det finns andra operatörer som erbjuder IP-telefoni men Hogdals fiberförening, som Erik Börjesson är ordförande i, har nyligen ingått ett fem år långt kontrakt med Telia. Av deras 400 medlemmar kommer ett 80-tal nu stå utan möjlighet att ringa svenska 112. Han har varit i kontakt med en angränsande fiberförening som ser en liknande problematik.
Han skulle vilja se att fler master byggs i området för ett starkare svenskt mobilnät, men helst att dagens IP-telefoni kunde bli kvar.
– Jag tycker att det är dålig stil av Telia att inte kunna ha kvar den.