Foto: SVT

Kalle upptäckte minimaneten

Uppdaterad
Publicerad

Det var när Kalle Damberg badade med sina barn i området Knuten ute på Tjörn som han kände att det brände till på benet. Att han därmed hade upptäckt brännmaneten ”the clinging jellyfish” visste han inte då. En art som inte varit synlig i Sverige på nästan 90 år.

Han går lugnt omkring på stranden i badviken ute på Tjörn. Kalle Damberg har en kratta med sig för att samla ihop sjögräs för att kunna visa den nyupptäckta brännmaneten för oss.

– Just när man krattar börjar maneterna simma fritt i stället, så det är egentligen bättre att låta dem vara kvar i sjögräset, säger Kalle Damberg till SVT Nyheter Väst.

Det var just i samband med att dom krattade upp sjögräs som han och barnen upptäckte maneterna och det på ett mindre roligt sätt.

– Jag kände att det brände till på benet och även senare på dagen efter vi hade badat. Jag såg inga vanliga röd- eller blåmaneter någonstans i vattnet.

På djupare vatten

De sistnämnda maneterna håller sig enligt marinbiologen Björn Källström ute på djupare vatten där det är kallare nu eftersom det är så extremt varmt i sommar. Det är därför de inte varit lika synliga som vanligt.

När Kalle Damberg undersökte sjögräset närmare så upptäckte han de små, nästan genomskinliga maneterna.

– De är som en femkrona stora och har ett kors på sig. Vi försökte höra med kompisar om de visste vad det var, men det gjorde de inte.

Han vändes sig då till Göteborgs marinbiologiska institut och skickade en bild på maneten och fick då svaret att det rörde sig om den ovanliga arten som kallas för ”the clinging jellyfish”. En art som senast sågs i Sverige för 88 år sedan.

Har du eller dina barn blivit rädda för att bada nu?

– Nä, vi har bara blivit lite mer försiktiga och tittar noga innan vi hoppar i. Maneterna verkar hålla sig i sjögräset på dagarna när vi badar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.