En man i övre medelåldern, med grått hår, skäggstubb och glasögon står i en park.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Olofsborg blev av med jobbet efter ett surfplattebråk med en elev – som slutade med dubbla polisanmälningar. Foto: SVT

Läraren Hans tog tag i elevs arm – blev av med jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk om en surfplatta som inte stängdes av slutade i mordhot och dubbla polisanmälningar. Men trots att utredningen mot lärarvikarien Hans Olofsborg i Göteborg lades ner så kommer han inte få fler vikariat.

– De menar att jag inte arbetat enligt den lågaffektiva metoden, säger Hans.

Se läraren Hans Olofsborg berätta om händelsen som kostade honom jobbet i klippet.

Det var i maj förra året som Hans Olofsborg bad eleverna i en klass på en högstadieskola i Göteborg att lägga ner sina surfplattor. En av eleverna vägrade, men Hans stod på sig och tog till slut eleven i armen för att visa honom ut ur klassrummet.

Dubbla polisanmälningar

Enligt Hans mordhotar eleven honom under bråket. ”Min pappa kommer att klippa dig”, ska han ha sagt till Hans. Något som också stöds av andra elever i klassen som hört bråket.

Hans polisanmäler eleven för olaga hot men anmäls också själv några dagar senare av elevens pappa som menar att Hans misshandlat eleven när han tog honom i armen.

Inte välkommen tillbaka

Båda polisanmälningarna läggs ner men trots det meddelas Hans att han inte kommer få jobba vidare. Anledningen som arbetsgivaren uppger är att Hans inte följt den lågaffektiva metoden. Men enligt skollagen har en lärare rätt att ingripa fysiskt mot en elev som stör ordningen. Och Hans ser inte att han gjort något fel.

– Nej, jag tycker jag har handlat efter mina befogenheter.

I klippet nedan hör du Larisa Muslijovic, chef på bemanningsenheten, om händelsen

Larisa Muslijovic, bemanningschef. Långt brunt hår, skinnjacka och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larisa Muslijovic är chef på bemanningsenheten vill inte kommentera enskilda ärenden. Men hon säger att beslut om att inte ge fler uppdrag till en lärare alltid grundas på en samlad bild. Foto: Magnus Dennert/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.