Foto: Kustbevakningen

Jättehajen har bogserats ut ur viken – försvann ner i havsdjupet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen dök en brugd upp i en grund vik vid Styrsö. Det visade sig senare att den stora hajen, som är världens näst största fiskart, hade gått på grund. Vid 18.30 lyckades man bogsera ut fisken till de yttre skären väster om Styrsö, där den senare försvann ned i havsdjupet.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om en brugd som gått på grund, säger marinbiolog Björn Källström.

Helgen hade knappt börjat innan den skulle visa sig bli ett minne för livet. I alla fall för Linda, som fick syn på världens näst största fiskart i en grund vik vid Styrsö. Och hon fångade den på film.

– Det är första gången jag ser en brugd, och då är jag uppvuxen på sjön och har varit ute mycket i 40 år, säger Linda, som jobbar på Kustbevakningen.

Hon och hennes kollegor hade övernattat i sin båt, som låg förtöjd vid Styrsö. När de förberedde sig inför att ge sig ut för dagens hummerfiskekontroll dök något stort upp, bara ett par meter ifrån dem. Det visade sig vara en brugd. Den haj som är världens näst största fiskart, och som kan bli över tio meter lång.

Det visade sig dock att den fem meter långa hajen hade gått på grund. Marinbiolog Björn Källström från Göteborgs marinbiologiska laboratorium var på plats.

– Jag har aldrig hört talas om att en brugd går på grund tidigare, säger han till SVT.

Ett första försök att bogsera ut hajen gjordes, men på grund av stress och förvirring vände hajen inte ut mot havet, utan tillbaka in mot land, där den gick på grund igen, säger Björn Källström.

När man senare fick använda en större gummibåt från Kustbevakningen kunde man fästa en tamp runt brugdens stjärtfena och bogsera den ut till de yttre skären väster om Styrsö. Det uppstod emellertid viss dramatik när man skulle lösgöra snaran från stjärtfenan.

– Ju längre ut vi kom desto piggare blev den och vi fick kämpa något fruktansvärt för att kunna lösgöra den, säger Björn Källström.

BRUGD

Brugden är världens näst största fisk och tillhör arten hajar. Den kan bli upp till 13 meter lång och väga 7 ton. Den tros ha en livslängd på 50 år

Brugden är planktonätare och gör långa vandringar på 200-1000 meters djup.

Den lever längs Atlantens och Stilla havets kuster i de tempererade zonerna men förekommer regelbundet längs norska kusten och i Nordsjön. Den är sällsynt men regelbunden vid den svenska västkusten.

Källa: Havs och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.