Med tiotusentals besökare varje dag är Nordens största nöjespark just nu mitt uppe i sin mest intensiva period på hela året. Den här säsongen har Liseberg tvingats hantera ett återkommande problem – ungdomar passar på att heila när de fångas på bild i åkattraktioner.
Hitlerhälsningarna görs framför kamerorna i attraktionerna Flumeride och Helix, oftast handlar det om barn och unga som är mellan 13 och 16 år gamla. Enligt Liseberg har man haft problem ända sedan säsongen drog igång.
– När ett sådant foto tas så tillkallar vi våra vakter och polis direkt. Vi vill visa att vi ser allvarligt på ett sådant beteende. Det är ju ett brott som har begåtts, förklarar Fredrik Löfgren, som är tillförordnad parkchef.
40 fall hittills – åtta polisanmälningar
Sedan april i år har Liseberg noterat cirka 40 tillfällen då heilande personer fotograferats i deras attraktioner. I åtta fall hittills har det lett till polisanmälan.
Att utföra en Hitlerhälsning kan utgöra ett led i brottet hets mot folkgrupp, och den som gör det kan dömas i domstol, förutsatt att man är straffmyndig.
Kan det vara så att ungdomarna ”dabar” – en liknande rörelse?
– Nej, för samtliga har erkänt att de har gjort en heilning. Ingen har haft ”dab” som förklaring. De har två fingrar under näsan som en mustasch och sträcker upp höger hand, så det här är inte dabing. De har sagt att det är en skojgrej som man gör för att kompisarna gör det, säger Tina Resch, vice vd på Liseberg.
Tina Resch säger att de yngre barnen inte har vetat om innebörden av rörelsen de gjort.
Om ett barn som ertappas med att ha gjort Hitlerhälsningen är under 15 år så pratar nöjesparken med föräldrarna. Ungdomarna blir också avvisade från nöjesfältet, och om de har guldpass så spärras det tills vidare.
– Att man gör Hitlerhälsningar i åkattraktioner är fruktansvärt. Det är hets mot folkgrupp, säger Andrea Hammar, förundersökningsledare för demokrati- och hatbrottsgruppen i polisområde Väst.
Hammar kan inte uttala sig om de unga åkare som gjort Hitlerhälsning men generellt sett är det svårt att bevisa att hälsningen verkligen är en Hitlerhälsning, menar hon.
– Det måste ju finnas ett hatbrottsmotiv. Många gånger är det uppenbart, men det kan vara svårt att bevisa, allra helst uppsåtet med gärningen.
Hur agerar ni i så fall?
– Vi pratar med folk, vi analyserar bilder om det finns men det gäller som sagt att styrka brott och motiv, säger hon och fortsätter:
– Det är inte det vanligaste att det går till på det här sättet. Hets mot folkgrupp är vanligare på internet. Men det förekommer ju så klart, säger hon.
”Liseberg kan inte tolerera det här”
Liseberg säger till SVT Nyheter Väst att man upplevt att problemet med heilande ungdomar och barn var större i början årets säsong. Det är dock fortfarande ett bekymmer för nöjesparken, och nu i mitten av juli händer det ungefär en gång i veckan att någon fastnar på bild när hen gör Hitlerhälsning.
– Om ungdomarna visste att det är ett brott så tror jag inte att de skulle göra det, de kanske hetsar varandra till att göra det, säger parkchefen Fredrik Löfgren, och tillägger:
– Det är jättetråkigt att ungdomarna som besöker oss gör så. För Lisebergs del så kan vi inte tolerera det här beteendet.
Vad är ett hatbrott? Så säger lagen
Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av något av följande:
- ras
- hudfärg
- nationellt eller etniskt ursprung
- trosbekännelse
- sexuell läggning
- könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet.
Källa: Polismyndigheten