Flera företagare har visat intresse för att utveckla slakthusområdet i Gamlestaden till ett restaurang- och nöjeskvarter. Förebilderna är Kødbyen i Köpenhamn och Meatpacking District i New York, två områden som båda gått från att vara industriområden med få människor i omlopp, till att bli mötesplatser för mat- och kulturliv.
En motion har nu lämnats in till kommunfullmäktige där Business Region Göteborg föreslås få i uppdrag att samla ihop företagare som kan vara intresserade av driva verksamhet i området.
Vill inkludera entreprenörer
Motionen lämnades in av Mariah Ben Salem Dynehäll (L), som tror att slakthusområdet kan bli en viktig knutpunkt i den framtida stadsdelen.
– I sommar invigs resecentret i Gamlestaden. Det kommer göra att fler människor rör sig i stadsdelen. Så det finns underlag för att driva den här typen av verksamheter. Men då gäller det att vi på ett tidigt stadium inkluderar entreprenörerna i diskussionen, säger hon.
”Måste se till hela sammanhanget”
Johannes Hulter (S), vice ordförande i byggnadsnämnden är positiv till initiativet, men han poängterar vikten av göra ett grundligt förarbete innan en eventuell detaljplan fastställs.
– Det behövs mer fotarbete för att utreda hur förutsättningarna ser ut i området. Men jag är positiv till all form av utveckling som bidrar till att göra staden mer levande, säger han.
Johannes Hulter anser också att det är viktigt att man tänker på helheten när man utvecklar Gamlestaden.
– Det är viktigt att vi använder de resurser vi har på ett bra sätt som ger utdelning, och då måste vi se till hela sammanhanget, och inte bara ett mindre område.
Vill ha snabbare byggnadsprocesser
Men Mariah Ben Salem Dynehäll anser att stadsutvecklingen i Göteborg ofta tar för lång tid. Hon menar att kommunen behöver bli bättre på att se värdet av och även prioritera mindre stadsutvecklingsprojekt, utan att alltid låsa in dem i större detaljplaner.
– Vi måste hitta en balans där vi har kontroll över projekt, men samtidigt vågar testa nytt med risk för att misslyckas. Som det är nu kan det ta åtta år från idé till invigning. Det går inte. Vi måste kunna skynda på det här, säger hon.
Varför just Köpenhamn och New York som förebilder?
– Det finns säkert flera bra inspirationskällor, men Gamlestaden är en plats med mycket historia, som är starkt kopplad till företagande och matproduktion. Det är något som är värt att bygga vidare på, och de här områdena är bra exempel på att man lyckats med det, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.