Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor folkmassa samlades på Landvetter flygplats för att ta emot det palestinska laget som ska spela Gothia cup. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Här landar palestinska barn på Landvetter – ska spela i Gothia Cup

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsfotbollslaget från Västbanken fick ett stort mottagande på Landvetter på söndagskvällen. Lagets PR-ansvarige Rami Abu Nasser menar att resan kommer att vara en livsförändrande upplevelse för barnen.

– Vi vill visa att våra barn har talanger, de har drömmar om att leva i fred borta från krig.

Resan till Göteborg har varit komplicerad och lång. Utanför ankomsthallen syns ett lag med ivriga 14-åringar fyllda av förväntan. För många av killarna är det första gången de sätter en fot utanför hemlandet.

Tidigare har det närmaste de kommit ett flygplan varit de som flyger över deras hem på Västbanken.

Rami Abu Nasser berättar att barnen varje dag har skickat meddelanden till honom med frågor om resan verkligen skulle bli av.

– Andra barn frågar mig: 'Kapten, är resan verklig?' De har inte trott att de kommer att resa, berättar han.

Läget på Västbanken för barnen

Rami Abu Nasser beskriver de svåra förhållandena hemma, där barnen enligt honom ibland utsätts för risker under sina träningspass.

– Många av dessa barn är flyktingar och bor i flyktingläger. Vi har inga flygplatser vi kan använda så vi var tvungna att åka från Jordanien. Hela resan har tagit oss ungefär två till tre dagar.

Trots utmaningar har laget fortsatt att träna och förbereda sig för Gothia Cup, drivna av drömmen om att få spela fotboll i en fredlig miljö.

– Det finns barn i Palestina som har talanger, som älskar att leka och leva, som har drömmar om att leva i fred, precis som resten av världens barn, säger Rami Abu Nasser.

Stor tacksamhet till Gothia Cup

Gothia Cup har sponsrat Rawahel Charity Association och möjliggjort resan. Lagets deltagande har redan väckt stort medialt intresse, även om det inte är första gången det palestinska laget deltar i Gothia cup.

Det svenska konsulatet i Palestina har underlättat processen för att få visum för barnen, enligt Rami Abu Nasser.

Turnéringen stöttar lag från krigsdrabbade länder

Det är inte ovanligt att Gothia Cup stödjer internationella lag som befinner sig i svåra situationer. För två år sedan deltog det Ukrainska laget från krigsdrabbade Lutsk på Gothia Cup.

Inga israeliska lag har anmält sig till årets turnering, uppger Gothia cup.

Rawahel Charity Society

Är ett fotbollslag från ett flyktingläger i Tulkarm i nordvästra delen av Västbanken. Laget består av pojkar i 13-14-årsåldern.

Fakta om Gothia Cup

• Gothia Cup startade 1975 och är världens största fotbollscup för ungdomar. I år deltar 1 904 lag från 76 nationer

• På söndag den 14 juli är den så kallade ankomstdagen och på Landvetter flygplats landar 97 lag från världen över.

• Turneringen pågår under vecka 29 och strax över 5 000 matcher kommer spelas

Källa: Gothia Cup

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.