En åskådare försöker fånga ögonblicket som lyftet sker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En åskådare försöker fånga ögonblicket då lyftet sker. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Här lyfts Tänk på döden-skylten i Göteborg ner

Publicerad

Portalen med ”Tänk på döden”-skylten vid Stampens kyrkogård i centrala Göteborg är det nog många i stan som känner till. Nu behöver den över tvåhundra år gamla portalen plockas ner för renovering. Men det betyder inte att den försvinner för gott.

Skälet till renoveringen beror dels på att de pelare som bär upp överstycket börjat luta, men också att ett flertal skador uppkommit på stenblocken.

– Det är många sprickor och en del bitar har fallit bort och behöver klistras fast igen. Entreprenören ska också ta ner smidesgrindarna, göra rent och måla om dem. Det kommer att bli ett lyft, säger Jaana Rintala Berndtsson, planerare i Göteborgs begravningssamfällighet, som förvaltar 36 av stadens begravningsplatser.

Tusentals passerar

En stenkonservator ska rengöra stenblocken av sandsten från alger och smuts samt laga sprickor och skador. Entreprenören ska också förstärka grunden innan portalen byggs upp igen.

Arbetet planeras vara klart runt midsommar.

Tänk på döden

  • Stampens kyrkogård invigdes år 1804 och är Göteborgs mest centrala begravningsplats. Skylten kom till först 40 år senare, då den ersatte en annan inskription på latin.
  • Budskapet ”Tänk på döden” kan väcka många olika tankar och känslor. Det kan ses som en påminnelse om människors förgänglighet men också som en uppmaning att ta vara på livet.
  • Ska man se budskapet lite mer bokstavligt så kan det också vara bra att tänka på hur man vill ha det när man dör. Alltså att man informerar närstående om ens inställning till kremering, gravsättning samt plats för var ens begravning ska äga rum. Enligt begravningslagen ska den avlidnas önskemål följas så långt det är möjligt av den som ordnar med begravningen.
  • Budskapet ”Tänk på döden” finns på flera begravningsplatser och begravningskapell. Det har också använts som titel på exempelvis böcker och bloggar.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.