Osvaldo Corral brukar promenera på Stamens kyrkogård tillsammans med sin hund Rio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osvaldo Corral, som tillsammans med hunden Rio brukar promenera på Stampens kyrkogård, har saknat Tänk på döden-skylten. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Här gör klassiska Tänk på döden-skylten comeback i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under hela sommaren har göteborgarna sluppit att tänka på döden – i alla fall de som besökt eller passerat Stampens kyrkogård i närheten av Ullevi. Men nu har det blivit dags igen när den välkända skylten från 1800-talet sätts på plats efter några månaders renovering.

Tidigt på torsdagsmorgonen var det dags. Med kirurgisk precision placerades den nio ton tunga pjäsen med sitt nypolerade text ovanpå de båda pelarna.

– Det är ett historiskt ögonblick! Jag har saknat den, säger Osvaldo Corral, en man som dagligen promenerar genom kyrkogården med sin hund.

Från början var tanken att detta skulle gjorts innan midsommar, men arbetet har försenats.

– Vi upptäckte att en av pelarstenarna inte gick att rädda. Så vi fick beställa en ny, men den långa leveranstiden gjorde att vi fick göra en förskjutning i tidsplanen, säger Siman Jasim, enhetschef för utveckling och förvaltning på Göteborgs begravningssamfällighet.

Ingen renoveringen på hundra år

Trots att portalen nu är på plats återstår en del arbete. Dels ska en stenkonservator fortsätta göra mindre renoveringar av stenarna, dels ska de nymålade grindarna sättas på plats. Om allt går som det ska är allt arbete färdigt i mitten av oktober.

– Förhoppningsvis behöver vi inte renovera den igen på hundra år, men vi kommer behöva göra besiktningar emellanåt. Nästa steg är att undersöka om muren på sidorna av portalen är i behov av renovering, säger Siman Jasim.

I klippet ser du Tänk på döden-skylten sättas på plats.

Tänk på döden

• Stampens kyrkogård invigdes år 1804 och är Göteborgs mest centrala begravningsplats. Skylten kom till först 40 år senare, då den ersatte en annan inskription på latin.

• Budskapet ”Tänk på döden” kan väcka många olika tankar och känslor. Det kan ses som en påminnelse om människors förgänglighet men också som en uppmaning att ta vara på livet.

• Ska man se budskapet lite mer bokstavligt så kan det också vara bra att tänka på hur man vill ha det när man dör. Alltså att man informerar närstående om ens inställning till kremering, gravsättning samt plats för var ens begravning ska äga rum. Enligt begravningslagen ska den avlidnas önskemål följas så långt det är möjligt av den som ordnar med begravningen.

• Budskapet ”Tänk på döden” finns på flera begravningsplatser och begravningskapell. Det har också använts som titel på exempelvis böcker och bloggar.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.