Hussein Moge godtar Magdalena Anderssons förklaring om ”somalitowns” – återvänder till S

Uppdaterad
Publicerad

S-profilen Saida Hussein Moge blev “förbannad” och lämnade partiet i protest efter statsministerns uttalande om “somalitowns”. I SVT:s Statsministermötet försonades hon med Magdalena Andersson i direktsändning:

– Jag godtog hennes förklaring, säger Saida Moge Hussein (S).

Se hur Magdalena Andersson svarade när hon pressades av göteborgspolitikern Saida Moge Hussein – i klippet ovan.

Det var i en intervju i Dagens Nyheter där Magdalena Andersson (S) lyfte att hon vill ha blandade bostadsområden.

Valet 2022 Väst

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har, sa Magdalena Andersson i DN:s intervju den 23 augusti.

Bjöds in som hemlig gäst

Kort därefter meddelade S-profilen från Biskopsgården Saida Hussein Moge att hon hoppar av sin kandidatur till riksdagen och kommunfullmäktige i Göteborg. Hon menade att socialdemokratin blivit mer främlingsfientligt och att statsministern eldade på hatet genom att peka ut gruppen svensk-somalier.

I hemlighet bjöds hon in till SVT:s “Statsministermötet” som direktsändes från Uppsala på onsdagskvällen. Där fick hon möjlighet att öga mot öga ifrågasätta Magdalena Anderssons uttalande om “somalitowns”.

Går med i partiet igen

– Hon förklarade från hjärtat hur hon menade och att hon inte planerat att säga så. Hon visste inte att jag skulle komma, det var en överraskning. 

Hur tänker du nu i efterhand – överreagerade du på hennes uttalande? 

 – Nej det tycker jag inte. Jag blev arg och någon måste markera. Man ska inte göra ett sånt ordval och peka ut en etnisk grupp.  

Saida Hussein Moge har efter tv-sändningen backat från sin kritik och beslutat att gå med i partiet igen. 

– Jag kommer att rösta på S, men jag kommer inte kandidera. Det står jag fast vid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet