visar hur rent vattnet blir efter regnträdgård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kajsa Enhörning från företaget Cowi som varit med och finansierat forskningsprojektet, visar upp en flaska med förorenat vatten och en med vatten som passerat regnträdgården. Foto: SVT

Här renas vatten från motorvägen E6 från plast och metall – med växter

Uppdaterad
Publicerad

Dagvattnet från E6, där 100 000 fordon passerar varje dag, innehåller mikroplaster, zink, koppar och bly.

Ett forskningsprojekt i Göteborg har lyckats rena upp till 95 procent av de naturskadliga metallerna.

– Jag är jättenöjd hittills, säger Glenn Johansson, doktorand i bygg- och miljövetenskap vid Chalmers.

Det står 13 tunnor jämte E6 i Gårda, fyllda med tre olika typer av filtermaterial: Biokol, torv eller aska från sopförbränning. I tunnorna växer havtorn, rödsvingel, veketåg och strandtrift.

Glenn Johansson vattnar tunnorna med dagvatten, alltså vatten som runnit av från vägen, och mäter sedan hur mycket av föroreningarna som tas upp av växterna och filtermaterialen.

– Resultaten hittills är lovande. Vi kan avskilja mycket föroreningar, vilket är jätteroligt, säger han.

Upp till 95 procents rening

De första resultaten från forskningsstudien visar att biokol renade dagvattnet bäst, följt av aska och torv. Både zink och mikroplaster reducerades med 95 procent efter att dagvattnet passerat tunnorna. Bly, som är ännu mer skadligt i naturen, togs upp till drygt 80 procent.

Koppar var svårare att rena till att börja med, men reducerades också till stor del i slutet av mätperioden.

Projektet, som pågått sedan maj 2022, ska fortsätta ungefär ett år till. Filtermaterialen kan så småningom användas i regnträdgårdar längs med vägen, dit vattnet rinner direkt, eller så kan dagvatten ledas iväg för att filtreras en bit från vägen.

Kan utvinna metaller

Så småningom kommer forskarna också att undersöka hur den jord och de filter som tagit upp föroreningarna kan renas.

– Någon gång kommer de här bäddarna bli mättade, och då är vår tanke att försöka att utvinna metaller ur det förorenade materialet, säger Ann-Margret Hvitt Strömvall, projektledare och professor vid avdelningen för vatten- och miljöteknik på Chalmers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.