Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Doktorand Glenn Johansson vattnar en av tunnorna med förorenat vatten från E6 för att se hur bra olika sorters filtermaterial renar vattnet. Foto: SVT

Tusentals ton mikroplast från nedslitna bildäck hamnar i havet – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ton med mikroplast från bildäck hamnar varje år i havet via dagvatten.

Regnträdgårdar kan vara en del av lösningen.

– I stadsplanering så är regnträdgårdar ett jättebra verktyg att använda, säger Kajsa Enhörning, projektledare på Cowi.

Klimatförändringarna leder till större mängder nederbörd och fler översvämningar, och då också större volymer med dagvatten som måste hanteras. Dagvatten är vattnet som rinner av från urbana ytor som vägar och parkeringar.

– På de flesta ställen så renar man inte dagvatten, berättar Ann-Margret Hvitt Strömvall, projektledare för Gårda regnträdgård och professor vid avdelningen för vatten- och miljöteknik på Chalmers.

Skadliga metaller hamnar i havet

Vid E6 i höjd med Gårda i Göteborg passerar runt 100 000 fordon per dag. Dagvattnet innehåller mikroplaster, organiska miljögifter, metaller från bromsbelägg och näringsämnen från bilarnas kväveutsläpp. Via Säveån och Göta älv hamnar föroreningarna så småningom i havet.

– Organiska miljögifter kan ju ackumuleras i naturmiljö. Det gör att fiskar får högre halter än vad det är i omgivande vatten. Sen kanske vi fiskar och äter fisken och då får vi på det sättet i oss miljögifter, säger Ann-Margret Hvitt Strömvall.

Gummidäcken orsakar skada

Varje år ackumuleras 11 000 ton mikroplast från gummidäck i naturmiljö, enligt Strömvall. Gummidäckspartiklar innehåller väldigt mycket kemikalier och kan transportera andra miljögifter. Så partiklarna i sig är giftiga för vattenlevande organismer.

Forskningsprojektet med regnträdgårdar ska förhoppningsvis ge en pusselbit.

– Vi har ju nu ett försök att rena vattnet så att man kan släppa ut det direkt i till exempel Mölndalsån utan att det får några effekter, säger Ann-Margret Hvitt Strömvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.