Bilder från övervakningskameror som visar dieseltjuvarna i Uddevalla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid sex tillfällen har företagaren Martin Pedersen kunnat se hur dieseltjuvar slår till mot fordonen. Två gånger har tjuvarna skrämts på flykt. Ingen har gripits eller dömts för stölderna. Foto: Privat

Här slår dieseltjuvarna till i Uddevalla – se övervakningsbilderna

Uppdaterad
Publicerad

Från sina tio övervakningskameror har företagaren Martin Pedersen kunnat se hur dieseltjuvar stulit från hans företag.
Nu sätter han upp stängsel – men det stoppar inte tjuvarna.

– När jag jobbat klart för dagen går jag på nästa skift och har larmtjänst, säger han.

I 25 år har Martin Pedersen drivit företag på industriområdet Kuröd i Uddevalla, lika länge har dieselstölder varit ett problem.

Under sommaren har han haft påhälsning vid sex tillfällen, något som Bohusläningen var först med att berätta. Vid fyra av dem har de slangat upp emot fem bilar, vilket betyder att hundratals liter diesel stulits.

– Det skapar problem på flera andra sätt. Det är föraren som inte kan komma iväg på morgonen och allt merarbete, säger han.

De har tidigare försökt hålla tjuvarna borta med lås på tanklocken och också byggt skydd runt själva tanken. Men det har inte skyddat diesel, tvärtom.

– Ju mer skydd vi har desto mer förstör de. Och det innebär ännu större kostnader för mig.

Övervakningskameror runt gårdsplanen

Tio övervakningskameror sitter nu runt om fastigheten, nu ska han sätta upp staket med grind och kraftigt ljus. Men han är tveksam till om det kommer hjälpa.

– Mina grannar har fått påhälsning av tjuvar trots staket. Så i bästa fall kan jag fördröja dem så polisen hinner fram. Det verkar som om det enda som avskräcker dem är polisen.

Svårt utreda

Få dieseltjuvar grips och döms. Mörkertalet på exakt hur mycket diesel som stjäls är stort. Många företagare är liksom Martin Pedersen uppgivna och långt ifrån alla stölder polisanmäls.

Det är något som försvårar polisen arbete, menar lokalpolisområdeschefen Martin Öhman i Uddevalla.

– Vi är helt beroende av tips och anmälningar för att kunna prioritera rätt. Vi är inte dimensionerade för att vara över allt, hela tiden. Därför är det viktigt att man anmäler brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.