Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tomas Olsson, vice ordförande för LRF Mälardalen berätta mer i klippet här om hur utbrett dieselstölderna är och vad lantbrukare kan göra för att försvåra för tjuvarna. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

LRF: Större risk för dieselstölder inom lantbruket under våren

Uppdaterad
Publicerad

För Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är problemet med dieselstölder väl känt. Många av deras medlemmar har varit utsatta för stölder och nu uppmanar man lantbrukare att anmäla om man blivit bestulen.

– Det är viktigt att anmäla. En del av den här brottsligheten är organiserad och där handlar det om stora volymer. Det gäller att komma åt den, säger Tomas Olsson, vice ordförande LRF Mälardalen.

Flera lantbrukare som SVT Nyheter Västmanland varit i kontakt med har blivit bestulna på diesel. Ibland handlar det om stora mängder på flera hundra liter, ibland om en mindre mängd. Men i och med de höga dieselpriserna så kan det slå hårt ekonomiskt för bönderna.

Bygga in dieseltank

Att köra hem maskinerna till gården på kvällarna, låsa in de man kan och till och med bygga in gårdens stora dieseltank är några lösningar som lantbrukare nu kan ta till för att försvåra för tjuvarna.

Hör i klippet om hur dieselstölderna påverkar lantbrukarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.