Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Andersson, lantbrukare i Sätra Brunn, har de senaste åren blivit bestulen på minst 500 liter diesel. Han är långt ifrån ensam. Lantbrukare tar nu till åtgärder för att hindra fler dieselstölder. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Bo Andersson låser in traktorn varje kväll – blivit bestulen på över 500 liter diesel

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen har någon slangat diesel från Bo Anderssons maskiner, både när de stått på gårdsplanen och ute på fält.

– Det är jäkligt svårt att hitta en direkt lösning, man lämnar aldrig en maskin på fält – det är bara att ta hem dem, säger han.

På Bo Anderssons lantbruk utanför Sätra Brunn i Sala kommun, är de höga priserna på utsäde, foder till korna och diesel en källa till oro. Marginalerna sjunker för de flesta bönder, och blir skördarna inte bra i år så kan det bli tufft för en del lantbrukare. Med höga dieselpriser ökar också stölderna av diesel. Det har vi rapporterat om tidigare. Flera branscher är drabbade, transportsidan, byggsektorn och även lantbruket.

– Man räknar inte med att någon ska stjäla diesel, men man blir inte chockad när det händer, för det är mycket folk som åker runt och stryker, säger Bo Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.