Totalt har 70 ton råvaror köpts in för maten som ska lagas. Med olika metoder och tankesätt hoppas man på ett minskat matsvinn i år.
– Vi har en utmaning mellan våra 60 olika matsalar där vi väger all mat som slängs. Skolan som ligger bäst till i slutet av turneringen vinner, säger Annika Knutsson, projektledare på Gothia cup.
”Tänker på matsvinnet”
Inne på Katrinelundsgymnasiet är det 900 deltagare som ska få lunch. I köket står Sikne Bahsson ihop med sin kollega och förbereder runt 60 kilo lasagne.
– Det är mycket som man behöver tänka på när man lagar mat till så många, men det är kul när så många är tacksamma och tycker att det smakar gott, säger hon.
William Klemetz säger att man blir påmind om ta så stora portioner som man orkar äta.
– Jag tar mindre i början och om jag orkar så tar jag bara lite till. Man försöker ju att inte slänga någonting, säger han.
Skolan i ledning
Kärralundsskolan, som är den ledande skolan under torsdagen, har tio gram matsvinn per person, medan Katrinelundsgymnasiet ligger på 28 gram.
– Det här är starten på en satsning vi gör och vi hoppas att vi kan bidra till hållbara val och att våra spelare får ett annat förhållningssätt, säger Annika Knutsson.