På sin gård utanför Nittorp ligger Häxans Hydda. I ett ombyggt stall erbjuds behandlingar som healing, zonterapi och skogsbad. Claudia Lussenburg kallar sig häxa och är utbildad inom reiki, en healingbehandling inom alternativ medicin.
– Jag har nog alltid varit häxa och det känns rätt för mig. Jag vill också få bort den negativa klangen från ordet, säger hon.
”De har aldrig varit här och sett vad jag gör”
På Tranemo kommun har Claudia arbetat i åtta år. Som biståndshandläggare hanterar hon och utreder invånares ansökningar om stöd, och under flera år har hon haft godkänd bisyssla. Men förra året ändrade hon inriktning, inkluderade bland annat healing och ansökte om ny bisyssla.
– Först sa de att jag var tvungen att gå ner från 15 till 10 timmar i veckan eftersom bisysslan tog för mycket tid. Men efter den tredje förhandlingen tog det stopp – då sa de att min bisyssla var förtroendeskadlig för kommunen.
Hon har stöttning av fackförbundet Vision som även företräder ytterligare en anställd på Tranemo kommun som fått bisyssla nekad. Även dennes verksamhet innefattar healing, vilket Borås tidning var först med att berätta.
Varför tror du att din bisyssla blivit nekad?
– Om jag fått klagomål att jag marknadsfört min verksamhet på hembesök eller pratat med klienter, hade jag förstått varför. Jag tror det är personliga åsikter om min verksamhet, men vet inte, säger Claudia Lussenburg.
Tranemo kommun vill inte kommentera
SVT har försökt få en intervju med representanter för Tranemo kommun som avböjt med hänvisning till att de inte kommenterar enskilda fall.
Claudia har nu sagt upp sig för att kunna ha kvar sin verksamhet.
Tycker du kommunen ska granska bisysslor?
– Absolut, kommunen har ett stort ansvar, men i det här fallet har de inte ens varit här och sett vad min bisyssla innebär, så vet inte hur de vet att det är förtroendeskadligt.