Himledalen begravningsbyrå i Göteborg och faktura

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anställda uppger att de uppmanats använda pappurnor för att dumpa kostnader och göra vinst på bidragen – se granskningen av den bluffande begravningsbyrån och kommunbidragen. Foto: SVT

Himledalen begravningsbyrå lurade kunder – fick pengar från Göteborgs stad

Uppdaterad
Publicerad

Begravningsbyrån Himledalen lockade kunder under falskt namn och anklagas för att ha tagit en kvarts miljon kronor från ett dödsbo.

Nu kan SVT också avslöja att Göteborgs stad vid flera tillfällen betalat ut ekonomiska bidrag genom byrån – och att inga kontroller gjorts.

I granskningen Lurad efter döden kunde SVT avslöja att ägaren bakom Himledalen begravningsbyrå lockade kunder under falskt namn genom en påhittad förening för anhörighjälp och om hur flera kunder anser sig ha blivit lurade, i ett fall på en kvarts miljon kronor.

Nu kan SVT också avslöja att Göteborgs stad vid flera tillfällen betalat ut ekonomiska bidrag via begravningsbyrån. Det handlar om bidrag när den som avlidit inte lämnat efter sig tillräckligt med pengar för begravningen. Bidraget kan både betalas ut till enskilda, och till begravningsbyråer och Göteborgs stad har gjort nio utbetalningar till Himledalen de senaste fem åren, till en total summa på drygt 124 000 kronor.

SVT granskar: Lurad efter döden

– Det är otroligt sorgligt och olyckligt, säger Veronica Liliedahl, enhetschef på Göteborgs stads boutredningsenhet.

Tidigare anställda vittnar

Tidigare anställda på Himledalen uppger att de fick instruktioner att hålla kostnader för begravningar nere, bland annat genom att använda pappurnor, för att byrån därmed skulle kunna behålla mellanskillnaden från bidraget.

På boutredningsenheten, som handlägger bidragen, vet man inte om hela beloppen för bidragen gått till begravningar. SVT:s granskning visar att man inte kontrollerar om prisuppgifterna på begravningsbyråernas fakturor stämmer eller om bolagen är seriösa.

Ägaren nekar

Himledalens ägare bekräftar att byrån tagit emot pengar från kommunen, men nekar till alla anklagelser.

Har det hänt att man på Himledalen begravningsbyrå använt ett billigare alternativ än det man angett till kommunen?

– Nej, och jag har inte hört att någon anhörig har klagat på det heller, säger ägaren.

Politiker agerar efter granskningen

Efter SVT:s granskning reagerar nu politiker både från det rödgröna styret och oppositionen – och frågan väntas nu tas upp på socialnämnd centrums möte den 22 oktober.

Se politikernas starka reaktion på granskningen, i videon nedan.

Kommunalrådet Elisabet Lann, Kristdemokraterna, tittar på en mobiltelefon, där hon ser  SVT:s granskning av begravningsbranschen, Lurad efter döden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se politikernas starka reaktion på granskningen av begravningsbyrån – och på de kommunala pengarna, i videon. Foto: Magnus Dennert/SVT

Ekonomiskt bistånd för begravningskostnader

  • Bidraget kan ges när den som avlidit inte lämnat efter sig tillräckligt med pengar för begravningen.
  • Man kan få max ett halvt prisbasbelopp, vilket är 28 650 kronor i år (hela prisbasbeloppet ligger på 57 300 kronor).
  • Pengarna kan betalas ut till dödsboet eller direkt till begravningsbyrån. Syftet med att betala till byrån är att säkerställa att pengarna går just till begravningen.
  • Totalt är det vid nio tillfällen under perioden 2019-2023 som Göteborgs stad gjort utbetalningar till olika ägarbolag bakom Himledalen begravningsbyrå.
  • Bidragen betalades under de första åren ut av socialförvaltningarna men sedan augusti 2022 har boutredningsenheten hand om bidragen. Ärenden som redan var inledda flyttades inte över till boutredningsenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar: Lurad efter döden

Mer i ämnet