Hon är inte tillräckligt dödssjuk

Uppdaterad
Publicerad

För att vara sjukskriven i Sverige mer än två och ett halvt år måste man i princip vara döende. Så har försäkringskassan tolkat de nya sjukskrivningsreglerna. Västnytt har träffat cancersjuka Anna Olsson i Uddevalla som riskerar bli utförsäkrad trots att hon går på behandling för en mycket svår sjukdom.

De nya sjukskrivningsregler som trädde i kraft den 1 juli har inneburit en chock för många långtidssjukskrivna. Kontentan av det nya regelverket är man inte kan vara sjukskriven längre tid än 2,5 år utan att ha en dödlig sjukdom.

Västnytt har träffat 38-åriga Anna Olsson i Uddevalla som sedan våren 2006 genomgått två bröstcanceroperationer och som nu behandlas för metastaser, dottersvulster, i lungorna.

Hon kommer att behöva vara sjukskriven länge än, men har nu av sin handläggare på Försäkringskassan fått veta att hon riskerar bli utförsäkrad.

Enligt de nya sjukskrivningsreglerna kan man få sjukpenning med 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten under ett år. Därefter kan man under ytterligare ett och ett halvt år få sjukpenning med 75 procents ersättning. Men den som har behov av sjukskrivning därefter, alltså efter 2,5 år, måste vara så sjuk att ”det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna”.

Enligt försäkringsdirektör Birgitta Målsäter har Försäkringskassan tolkat regeringens intentioner när regelverket satts upp. Det innebär att den fortsatta sjukskrivningen bara ges vid vissa tumörsjukdomar och vissa neurologiska sjukdomar eller att man väntar på transplantation av livsviktiga organ.

Trots sjukdomen har Anna Olsson jobbat på deltid av och till när hon orkat. Det har fungerat för att hon arbetar i en stödjande grupp. Landstinget har också beviljat henne terapeutisk hjälp för att hantera den psykiska påfrestningen.

– Varje morgon vaknar jag och tänker på att jag lever med en cancer som inte kan botas, och att då bli utsatt för detta av Försäkringskassan, det är kränkande. Jag har inte ord för hur man kan göra så här mot människor, säger Anna Olsson till Västnytt.

I en längre videointervju berättar Anna Olsson själv om den dubbla kampen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.