Hon och hennes man bor på Fotö i Göteborgs skärgård och de är ute på havet för att bada och fiska för privat bruk drygt 200 dagar per år.
– Det är vårt gemensamma fritidsintresse och vi älskar att vara på havet, säger Kerstin B. Schiller till SVT Nyheter Väst.
Protestlista inlämnad
Hon är en av de 1 633 personerna som skrivit under protestlistan som lämnats in till mark- och miljödomstolen för beslut i början av nästa år. De protesterar mot Göteborgs hamns planer på att dumpa förorenad lera på ungefär 90 meters djup ett par kilometer utanför ön Vinga.
– Jag trodde de slutat med de här dumheterna att dumpa gift i havet. Jag är orolig för kvicksilver och andra miljögifter som finns i de här lermassorna.
Enligt henne påverkades fiskbeståndet förra gången, för nästan tjugo år sedan, då Göteborgs hamn dumpade lermassor på ett grundare område och även den gången i närheten av ön Vinga.
– Jag har själv sett att fisk försvunnit i områden där det dumpats lermassor tidigare.
Göteborgs hamn håller inte med
Att den tidigare dumpningen i området mellan 2002 och 2004 skulle ha fått några långtgående negativa konsekvenser håller inte Göteborgs hamn med om.
– I det projektet fanns flera kontrollprogram som följde upp miljöpåverkan och resultaten av det visar att det inte blev några negativa konsekvenser. Redan efter ett halvår hade till exempel havskräftorna återetablerats i området, säger Kristina Bernstén, delprojektledare miljö Skandiaporten, Göteborgs Hamn AB .