• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kerstin Bertrandsson Schiller bor på Fotö i Göteborgs skärgård och hon protesterar mot planerna att dumpa förorenad lermassa i havet utanför Vinga. Foto: SVT

Fritidsfiskaren Kerstin från Fotö: ”Jag känner mig förtvivlad”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1 600 personer har skrivit under en protestlista mot Göteborgs hamns planer på att dumpa cirka 285 000 kubikmeter förorenade lermassor i havet utanför Vinga. En av dem är Fotöbon Kerstin B. Schiller.

– Jag känner mig förtvivlad, säger hon.

Hon och hennes man bor på Fotö i Göteborgs skärgård och de är ute på havet för att bada och fiska för privat bruk drygt 200 dagar per år.

– Det är vårt gemensamma fritidsintresse och vi älskar att vara på havet, säger Kerstin B. Schiller till SVT Nyheter Väst.

Protestlista inlämnad

Hon är en av de 1 633 personerna som skrivit under protestlistan som lämnats in till mark- och miljödomstolen för beslut i början av nästa år. De protesterar mot Göteborgs hamns planer på att dumpa förorenad lera på ungefär 90 meters djup ett par kilometer utanför ön Vinga.

– Jag trodde de slutat med de här dumheterna att dumpa gift i havet. Jag är orolig för kvicksilver och andra miljögifter som finns i de här lermassorna.

Enligt henne påverkades fiskbeståndet förra gången, för nästan tjugo år sedan, då Göteborgs hamn dumpade lermassor på ett grundare område och även den gången i närheten av ön Vinga.

– Jag har själv sett att fisk försvunnit i områden där det dumpats lermassor tidigare.

Göteborgs hamn håller inte med

Att den tidigare dumpningen i området mellan 2002 och 2004 skulle ha fått några långtgående negativa konsekvenser håller inte Göteborgs hamn med om.

– I det projektet fanns flera kontrollprogram som följde upp miljöpåverkan och resultaten av det visar att det inte blev några negativa konsekvenser. Redan efter ett halvår hade till exempel havskräftorna återetablerats i området, säger Kristina Bernstén, delprojektledare miljö Skandiaporten, Göteborgs Hamn AB .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.