”Matproducerande platser som man nu ska hälla ut gift på” – starta klippet för att se hur starkt branschorganet reagerar på planerna om dumpning vid Vinga. Foto: TT

Yrkesfiskarna om planerna på dumpning vid Vinga: ”Horribelt – det här är våra fiskeplatser”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hot mot kräft- och skaldjursfisket längs hela Bohuskusten. Så beskriver fiskeribranschen den dumpning av förorenade lermassor som planeras i närheten av Vinga i Göteborgs yttre skärgård.

– Jag och vi kommer att göra allt för att stoppa det här, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).

Peter Ronelöv Olsson har 35 år som yrkesfiskare i grunden.

– Jag föddes åtta meter från havet på ön Åstol och havet har alltid varit mitt liv. Både på min mor och fars sida är vi fiskare, flera hundra år bakåt i tiden, berättar ordföranden.

Nu är han är upprörd och uttrycker sig kraftfullt över Göteborgs hamns planer. Cirka 285 000 kubikmeter förorenade lermassor vill man dumpa i djuphålor utanför Vinga.

– Det är fruktansvärt, horribelt. Det finns inte ord som räcker till. Det här är våra fiskevatten.

Gråfärgat vatten

Göteborgs hamn har tidigare dumpat muddermassor i närheten av Vinga då hamnen behövde fördjupas förra gången. Det skedde i början av 2000-talet.

– Den gången blev det grumligt och gråfärgat vatten längs med hela Bohuskusten. Sådant trivs inte fisk i så det påverkade fisket negativt, säger Peter Ronelöv Olsson vid SFPO.

Men det håller Göteborgs hamn inte med om och säger att deras undersökningar före, under och efter det muddringsprojektet inte visar på någon långsiktig negativ påverkan.

– I dag ligger den förorenade leran i hamnen, helt exponerad för det marina djurlivet, men efter muddringen kommer leran att ligga i underst i djuphålor och täckt med mer än tio meter rena lermassor. Så det finns ingen risk att någon ska utsättas för den förorenade leran, säger Kristina Bernstén, delprojektledare miljö Skandiaporten, Göteborgs Hamn AB .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.